Moció de censura avortada

El TSJM dona la raó a Ayuso i hi haurà eleccions a Madrid el 4 de maig

  • El tribunal estableix que la dissolució de l’Assemblea de Madrid es va produir abans de registrar-se les mocions del PSOE i Més Madrid

  • La presidenta mostra la seva alegria i Aguado l’acusa de gastar 20 milions d’euros en els comicis «per un caprici»

El TSJM dona la raó a Ayuso i hi haurà eleccions a Madrid el 4 de maig
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El cicle electoral a Espanya sembla interminable. Quan no hi havia urnes a l’horitzó fins a finals del 2023, el 4 de maig els madrilenys seran cridats a votar una altra vegada, després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) hagi avalat la convocatòria d’Isabel Díaz Ayuso d’unes eleccions avançades. La decisió del tribunal, esperada amb expectació des de divendres passat, resol una de les principals incògnites que van deixar sobre la taula els frenètics moviments polítics dels últims dies. Però obre un escenari inexplorat amb una guerra oberta entre el PP i Cs, el creixement de Vox i una esquerra fragmentada en diversos partits des de les eleccions del 2019. A l’espera del que estigui per venir durant els dos pròxims mesos, el que queda patent és que en tot just quatre dies es pot agitar amb força tot el tauler polític.

«El 4 de maig Madrid va a eleccions perquè està en el seu dret», va sentenciar Díaz Ayuso tot just saber-se la decisió del TSJM. Un dels desitjos dels últims mesos de la presidenta madrilenya sembla haver-se complert. La dirigent popular porta des de finals de maig buscant una nova contesa electoral que li permeti governar en solitari, sense Ciutadans. Fins ara, el president del PP, Pablo Casado, ha posat fre a les seves ambicions més d’una vegada. No obstant, el pacte entre Cs i el PSOE per fer caure el Govern del popular Fernando López Miras a Múrcia ha permès Ayuso prémer el botó vermell i fer una nova crida a les urnes. «Socialisme o llibertat», va declarar dimecres passat després d’anunciar la dissolució de l’Assemblea de Madrid davant el temor d’un acord similar entre taronges i socialistes per treure-la de la Reial Casa de Correus, la seu de l’Executiu madrileny.

La resignació

La felicitat de la presidenta madrilenya va contrastar amb l’enuig del seu exsoci de Cs, Ignacio Aguado. «El seu caprici va primer», va lamentar a través de Twitter, amb referència a Díaz Ayuso. L’exvicepresident de la Comunitat de Madrid, que de moment no està confirmat com a candidat, té un paper complex per davant. A les últimes enquestes, la formació taronja no arriba ni al 5% dels vots, el mínim per tenir representació a l’Assemblea de Madrid. Tot i així, per anar preparant la campanya de confrontació amb Díaz Ayuso, a qui té poca simpatia, va criticar que les eleccions suposin una despesa de 20 milions d’euros en plena pandèmia i que, a més, impliquin paralitzar les classes a les escoles per instal·lar les urnes, perquè se celebraran en dimarts.

Més calmat va estar el candidat del PSOE el 4-M, Ángel Gabilondo, que va assegurar, en un vídeo difós pel PSM, «respectar» la decisió del TSJM. «Estem disposats, amb claredat, a presentar-nos un cop més a un procés extraordinari (...). I estem disposats a fer-nos càrrec del Govern de Madrid», va assegurar el líder dels socialistes a Madrid, amb no massa convicció. La candidata de Més Madrid, Mónica García, va remarcar que els comicis són «irresponsables», però també va defensar estar preparada per acabar amb els 25 anys de govern del PP a la regió: «Em vaig enfrontar al virus i m’enfrontaré a Ayuso». L’única que es va afegir a la felicitat de Díaz Ayuso va ser la cap de llista de Vox, Rocío Monasterio: «¡A eleccions a Madrid!».

La decisió

Notícies relacionades

Després de dos dies de debat, el TSJM va donar aquest diumenge la raó a Díaz Ayuso i va rebutjar concedir les mesures cautelars que exigia la Mesa de la Diputació Permanent de la Cambra autonòmica contra la dissolució de l’Assemblea de Madrid després que s’acceptessin a tràmit les mocions de censura de Més Madrid i el PSOE per frenar l’avenç electoral. Tot i que el tribunal no ha resolt encara el recurs que van presentar, tot fa entendre que la seva decisió final anirà en la mateixa línia. 

El TSJM va assegurar que la dissolució de l’Assemblea de Madrid va entrar en vigor en el moment que Díaz Ayuso va firmar el decret –dimecres al matí– i no quan es va publicar al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM), dijous a la matinada. D’aquesta forma, les dues mocions que van registrar el PSOE i Més Madrid per frenar la dissolució de la Cambra no tindrien validesa.