Reunió del Comitè Executiu

La divisió interna a Cs arracona Arrimadas i deixa fora de combat el partit

  • La líder taronja s’enfronta al Comitè Executiu del partit després de l’arriscada estratègia a Múrcia i Madrid i la fuga de càrrecs al PP

  • Ciutadans i PSOE retreuen a Casado que «compri» membres d’altres partits i García Egea replica que tenen les portes obertes

La líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, en el Congreso.

La líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, en el Congreso. / EFE / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els dilluns no solen ser fàcils. Però aquest que té per davant Inés Arrimadas s’emporta la palma. La líder de Ciutadans haurà d’enfrontar-se al Comitè Executiu del seu partit per donar compte de l’ocorregut en els últims dies: una estratègia arriscada ordida en connivència amb el PSOE per enderrocar el PP a Múrcia i que, tot apunta, els farà perdre aquest govern i el madrileny –on les enquestes electorals els deixen a fora del Parlament. Però, hi ha més. La desbandada de càrrecs de Cs cap al PP, després de l’OPA hostil llançada per Pablo Casado, ha elevat la temperatura a la formació taronja, ha avivat la divisió interna i ha donat ales als sectors més crítics amb la gestió d’Arrimadas. Resistir en aquest context sembla, com a mínim, complex.

Els últims cinc dies han sigut d’infart. La successió frenètica de pactes secrets, mocions de censura, avenços electorals i fins i tot transfuguisme han causat un autèntic terratrèmol a Múrcia i Madrid. I els seus efectes se segueixen i se seguiran notant un temps. Arrimadas, que va acordar amb el PSOE la moció per fer caure el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, haurà de donar compte davant la seva Executiva del –de moment– fracàs de l’operació, després que tres diputats trànsfugues anunciessin el seu vot en contra de la iniciativa. A més, haurà d’explicar si va calcular malament les conseqüències d’aquell moviment que han desencadenat un avançament electoral a Madrid –ja avalat pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid-.

La rematada per Arrimadas va arribar en forma d’OPA hostil llançada pel PP. Fa mesos que els conservadors volen absorbir Cs i aquesta crisi els ha obert una finestra d’oportunitat. A última hora de dissabte passat, el ja exsenador de Ciutadans, Fran Hervías, va anunciar que abandonava la seva acta, deixava el partit i es passava a les files populars. «Avui ciutadans és part del problema i no de la solució», va sentenciar el que va ser secretari d’Organització durant l’època d’Albert Rivera. La seva marxa ha obert la bretxa entre defensors i detractors de l’estratègia d’Arrimadas, molt qüestionada després de la patacada electoral a Catalunya el 14-F.

Intercanvi d’acusacions

Notícies relacionades

Més enllà de la tensió interna que ha generat la sortida d’Hervías, el seu pas al PP va disparar l’encreuament de dures acusacions de Cs i PSOE als conservadors. «Sembla que el PP ha obert la caixa b i està disposat a pagar el que faci falta per comprar membres de Ciutadans», va sentenciar el portaveu adjunt dels taronges, Edmundo Bal, aquest diumenge, abans d’insistir en els «comportament mafiosos» dels populars. En el mateix to, la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, va denunciar que Casado estigui intentant tapar «la corrupció amb més corrupció, intentant corrompre les institucions de tothom, fins i tot vendre-les al millor postor per tapar la corrupció del seu partit».

Davant els retrets de socialistes i taronges, des del PP han fet públic i notori que el seu objectiu és atraure tots els membres de Cs possibles per desarticular el partit d’Arrimadas. El secretari general dels conservadors, Teodoro García Egea, va assegurar a Twitter que les portes de la seva formació «estan obertes per unir el PP i Ciutadans per la base». Una invitació que Arrimadas, haurà, almenys, d’intentar neutralitzar.