Inici de la 13a legislatura a la Cambra catalana

Laura Borràs, elegida presidenta del Parlament en segona volta

  • La candidata de Junts a la presidència aconsegueix els vots del seu partit i d’ERC

  • La candidata socialista, Eva Granados, ha comptat amb el recolzament del PP i Ciutadans

  • Comuns i Vox han escollit els seus propis aspirants

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La candidata de Junts per Catalunya (JxCat) a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, és des d’aquest divendres la nova presidenta del Parlament, després de l’acord al qual han arribat els tres partits independentistes per aconseguir majoria de càrrecs a la mesa de la Cambra. Borràs ha sigut elegida sense el recolzament de la resta de partits. Borràs ha obtingut el càrrec en segona volta. En la primera votació ha obtingut 65 vots, de Junts i ERC, davant els 42 de la socialista Eva Granados (a qui han recolzat Ciutadans i el PP), els 11 de la diputada de Vox María García Fuster i els 8 de Joan Carles Gallego, dels comuns. En la segona votació, Borràs ha obtingut 64 vots (els de Junts i ERC, sense el recolzament de la CUP) davant els 50 de Granados, 18 vots en blanc i dos de nuls.

La nova presidenta substitueix en el càrrec el republicà Roger Torrent. Borràs, nascuda a Barcelona el 1970, és doctora en Filologia Romànica i va entrar en política fa tan sols tres anys de la mà de Junts per Catalunya. Després d’ocupar la Conselleria de Cultura del Govern independentista de Quim Torra, Borràs va ser la candidata de JxCat en les eleccions generals i posteriorment ha encapçalat la llista de Junts, el nou partit de l’expresident Puigdemont, en les eleccions catalanes del 14 de febrer.

La via unilateral

Notícies relacionades

Borràs defensa la via unilateral cap a la independència de Catalunya i a la seva campanya electoral va proposar tornar a exercir la declaració unilateral. Per la gestió de contractes informàtics quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, Borràs està sent investigada per corrupció, un cas que ella atribueix a la «repressió» de l’Estat. La CUP ha mostrat reserves respecte al seu accés a la presidència del Parlament. Fonts d’ERC, socialistes i els comuns, consultades sobre el perfil de la nova presidenta, preveuen que, junt amb Jaume Alonso-Cuevillas, que serà secretari de la mesa, imprimeixi una presidència marcada pels xocs institucionals amb l’Estat en relació amb el procés.

La votació de Borràs ha sigut la primera que s’ha celebrat, en vot secret en urna, en la sessió constitutiva de la 13a legislatura del Parlament, que se celebra a l’auditori i no a l’hemicicle de la Cambra per preservar la distància de seguretat entre els diputats.