INVESTIGACIÓ DE MARXA

El jutge cita l’excàrrec de CDC que va revelar la trama russa del procés

Víctor Terradellas haurà de comparèixer el pròxim 20 d’abril juntament amb altres imputats

zentauroepp43467798 victor terradellas presidente de catmon en la sede de ciutat180524105724

zentauroepp43467798 victor terradellas presidente de catmon en la sede de ciutat180524105724

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha citat a declarar per al pròxim 20 d’abril Víctor Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de CDC i home de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont que està sent investigat pel presumpte finançament del ‘procés’ a través de subvencions percebudes per part de les entitats que dirigia, com Catmon, i els missatges de les quals i converses trobades al seu mòbil van originar les indagacions sobre el suposat recolzament d’una trama russa a la independència de Catalunya i l’‘operació Voloh’, en la qual figuren com imputats el dirigent de Convergència, David Madí, i l’exconseller d’ERC, Xavier Vendrell, entre altres membres de l’‘estat major’ de Puigdemont.

El magistrat inicia la tanda de declaració dels gairebé 50 imputats per la presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona en l’època de CiU i que després de les primeres indagacions i la intervenció de material en diverses entrades i registres va derivar en una causa en la qual, a més, s’investiga el presumpte finançament del ‘procés’ a través de Catmon i Igman, les dues relacionades amb Víctor Terradellas. Els pèrits judicials han revelat irregularitats i adjudicacions a dit en algunes de les partides econòmiques que van percebre. La macrocausa, que es va iniciar el 2016, s’ha dividit en vuit peces per aclarir les subvencions percebudes per les diferents empreses o entitats que estan sent investigades.

 El 20 d’abril estan previstes una desena de declaracions sobre la peça Catmon i Igman, de l’òrbita sobiranista i vinculades amb Víctor Terradellas . A més d’aquesta persona, estan citades en una maratoniana sessió Jordi Castells Masanes, exdirector de relacions internacionals de la Diputació, d’on es van concedir les subvencions ara sota sospita, i que també va ser subdirector general de cooperació local de la Generalitat, així com altres càrrecs de l’entitat provincial i persones vinculades a les dues associacions que van rebre fons que, inicialment, haurien d’haver anat destinats a projectes internacionals.

Els documents i whatsapps comprometedors

Notícies relacionades

Terradellas va ser detingut el maig del 2018 amb el gruix de les persones imputades en aquesta presumpta desviació de fons públics. La Policia Nacional, que llavors s’encarregava del cas (ara el porta la Guàrdia Civil), van registrar Catmon i Igman, on van localitzar documents sobre determines activitats relacionades amb Terradellas a favor de la independència de Catalunya. Després d’analitzar el material confiscat, els investigadors van començar a sospitar d’una suposada trama russa d’ingerència en el ‘procés’. Al telèfon mòbil d’aquest imputat es van trobar whatsapps remesos el 25 i 26 d’octubre del 2017, un dia abans de la declaració unilateral d’independència, a Puigdemont sobre la possible arribada a Catalunya d’un emissari de Vladimir Putin.

El mòbil oferia altres sorpreses, com unes converses mantingudes per Terradellas amb Xavier Vendrell i David Madí, on es parlava d’aquest suposat recolzament d’una trama russa a la independència de Catalunya, entre altres qüestions. Arran d’això, el jutge va acordar intervenir els telèfons de Vendrell i Madí i, posteriorment, la seva detenció al si de la denominada ‘operació Voloh’ sobre presumpte finançament amb diners públics de Waterloo (Bèlgica), la creació del Tsunami Democràtic i alguns casos concrets de suposada corrupció i tràfic d’influències. Madí ha sol·licitat declarar voluntàriament i està previst que ho faci a principis del pròxim mes d’abril.