Embolic judicial i polític

L’Assemblea de Madrid deixa l’envit electoral d’Ayuso en mans de la justícia

  • El Parlament autonòmic recorre contra la crida a les urnes perquè entén que hi ha dues mocions de censura en marxa

  • Casado i Arrimadas s’acusen de no jugar net després de trencar els governs de Múrcia i Madrid

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’Assemblea de Madrid va fer aquest dijous el primer pas perquè sigui la justícia la que dirimeixi què preval: la convocatòria d’eleccions anticipades que Isabel Díaz Ayuso va firmar per evitar la presentació d’una possible moció de censura o les mocions de censura registrades per Més País i el PSOE per intentar tombar la presidenta. El caos polític que es va viure dimecres a la Comunitat de Madrid, desencadenat per la ruptura de Cs i el PP a Múrcia, té en suspens els partits, que es divideixen entre els que defensen que els comicis s’han de celebrar el 4 de maig (PP i Vox) i els que creuen que cal celebrar els debats per censurar Ayuso (PSOE, Cs, Més País i Podem).

Aquest dijous, la Mesa de la Diputació Permanent del Parlament autonòmic va decidir que presentarà recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra el decret de convocatòria electoral d’Ayuso. Previsiblement, demanarà mesures cautelaríssimes perquè el tribunal suspengui amb urgència la decisió de la presidenta de dissoldre la Cambra sense necessitat d’escoltar les parts abans. Els membres de la Mesa entenen que dimecres van admetre dues mocions de censura a tràmit i, per tant, no es pot assumir la crida a les urnes que van veure publicada la matinada de dimecres a dijous al ‘Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid’ (‘BOCM’), perquè «es fa un cop coneguda la tramitació» de les iniciatives de Més País i el PSOE.

A més, aquest embolic legal va fer que no fos la Mesa ordinària de l’Assemblea la que es reunís, sinó que ho va fer la Mesa de la Diputació Permanent, que és l’òrgan que vetlla pels poders del Parlament autonòmic entre els períodes de sessions, com si la convocatòria electoral fos vàlida. Fonts parlamentàries van explicar que els membres de la Mesa van assumir aquesta contradicció perquè la crida a les urnes havia sigut publicada al ‘BOCM’. «Però es reuneix per dir-li oficialment a l’Executiu, a través d’aquest recurs, que no està d’acord amb aquest decret de convocatòria perquè hi ha dues mocions pendents», van afegir les fonts.

I del caos jurídic al polític. Aquest dijous es va notar que alguns dirigents tenien encara l’ensurt al cos. I no se’l trauran fins que s’aclareixi el camí a seguir a Madrid. Els líders del PP i Cs, Pablo Casado i Inés Arrimadas, es van acusar mútuament d’haver-se traït. El primer no li perdona que hagi deixat caure el Govern de Múrcia. La segona no entén l’envit d’Ayuso a Madrid i que expulsés tots els consellers del seu partit de l’Executiu. Casado acusa Arrimadas de «pactes foscos» amb el PSOE. Ella assegura que hi va parlar i li va concretar que només volia trencar amb el PP a Múrcia. Enlloc més.

Els dos van coincidir al Retiro en un acte de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) per l’aniversari de l’11-M, però no van parlar. No obstant, un micro obert de TVE va captar el veritable sentiment quan va gravar la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís (Cs), que també governa en coalició amb el PP. «Com governin el PSOE i Podem a la comunitat, ens heu fotut», li va dir a Casado.

Els taronges estan en caiguda lliure, però per al PP la convocatòria de les eleccions d’Ayuso (per intentar evitar la presentació d’una possible moció de censura) també és una jugada d’alt risc. La presidenta, que va estar de ronda pels mitjans, va acusar la Moncloa de tractar que l’esquerra entri «per la porta del darrere» a la regió. Va obviar que ella va arribar a la presidència després d’un pacte amb Cs i Vox, perquè el guanyador de les eleccions va ser Ángel Gabilondo (PSOE), tot i que no va aconseguir armar una majoria parlamentària que li donés suport. «No tinc cap dubte que venien a Madrid», va declarar a EsRadio. «Jo vull governar sola, buscaré la majoria absoluta», va afirmar a ‘El Mundo’ mostrant el seu desig de no haver de dependre de Vox.

Feijóo l’hi passa a Casado

Notícies relacionades

El baró més poderós del PP, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, no havia volgut parlar de Madrid la vigília, però sí que ho va fer aquest dijous. El dirigent va culpar el PSOE i la «sorprenent» actitud de Ciutadans del «moviment sísmic» a la política espanyola i va mostrar la seva comprensió davant la reacció d’Ayuso. «Va fer el que podia fer», va afirmar.

Feijóo, que no fa puntada sense fil, va deixar anar que Casado es va limitar a «respectar» l’avançament electoral. «Entenc que el president Casado ha sigut coherent al respectar la decisió d’Ayuso a l’exercici de les seves competències», va assegurar, posant en dubte la versió que Génova i la Puerta del Sol han donat que va ser una operació acordada entre les parts.