Perfil

Ayuso, la dama de ferro del PP

  • La presidenta de Madrid ha fet de la rebel·lia davant el Govern de Sánchez la seva marca personal

  • Des de la seva investidura ha endurit el seu perfil per fer front a Vox en unes possibles eleccions

Ayuso, la dama de ferro del PP
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Resistir a una pandèmia mundial és complex. Créixer en aquestes circumstàncies, sobretot en termes polítics, resulta gairebé una il·lusió. Tret que un es fixi en Isabel Díaz Ayuso (Madrid, 1978). La presidenta de la Comunitat de Madrid, que aquest dimecres va anunciar unes eleccions anticipades que han quedat paralitzades per la presentació de dues mocions de censura, ha anat guanyant rèdit com a principal adversària del Govern de coalició al ritme de la crisi sanitària. Trencant els esquemes, va eclipsar independentistes bascos i catalans exigint més autonomia durant l’estat d’alarma i, en els pitjors moments de transmissió del virus, va mantenir obertes les fronteres de Madrid i l’hostaleria. Un pols continu a les recomanacions de l’Executiu central que li ha servit per construir un perfil dur que, en el combat electoral, li servís per arrabassar votants a Vox.

Pròxima a l’antic PP madrileny –es va forjar sota les ales de les expresidentes Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes–, Díaz Ayuso va aconseguir ser investit president de la Comunitat de Madrid l’agost del 2019. Va conservar el feu històric dels populars i va salvar la papereta al seu íntim amic Pablo Casado, a qui en els últims mesos ha arribat a eclipsar. No obstant, aquest èxit està ara en joc. Les notícies sobre la moció de censura a Múrcia van fer saltar les alarmes de la dirigent popular que, ràpidament, va convocar uns comicis per evitar una mesura similar al seu territori que, sembla, sí que acabarà tirant endavant.

Rebel·lia, marca de la casa

La líder del PP, sota la batuta de qui fos secretari d’Estat de Comunicació amb José María Aznar, Miguel Ángel Rodríguez, portava mesos preparant-se per aquest moment. Des de la seva arribada a la presidència ha anat forjant una imatge diferent dels altres barons del PP. Molt més agressiva amb la coalició del PSOE i Unides Podem que els seus companys, ha fet de l’enfrontament amb Pedro Sánchez la seva marca d’identitat personal.

Notícies relacionades

Actuant moltes vegades de manera independent a Génova, va deixar clares les seves intencions durant el primer estat d’alarma: mantenir obert Madrid. Pràcticament, a qualsevol preu, fins i tot en contra de les opinions dels seus socis de Cs. La seva rebel·lia a tancar la comunitat va arribar a l’extrem d’obligar el president del Govern a decretar un nou estat d’alarma a Madrid a principis de l’octubre del 2020.

Estudiant de Ciències de la Informació a la Universitat Complutense i especialitzada en Comunicació Política, Díaz Ayuso no només ha anat creixent per la seva actitud política. Les seves intervencions –moltes polèmiques– han fet parlar. L’última, dilluns passat, quan va assegurar que el Govern ha provocat «madrilenyofòbia». Una paraula que recorda el dia que va sentenciar que «Madrid és Espanya dins Espanya». La veritat és que, sigui quina sigui la configuració de l’Estat, Díaz Ayuso va tornar aquest dimecres a centrar el focus en Madrid i alçar-se com la ‘Dama de Ferro’ del PP. «Socialisme o llibertat», va resumir.