Votació

Europa decideix sobre la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

El Parlament Europeu vota aquest dilluns sobre els privilegis dels eurodiputats independentistes

puigdemont

puigdemont / KENZO TRIBOUILLARD (AFP)

3
Es llegeix en minuts

El Parlament Europeu (PE) votarà aquest dilluns si aixeca la immunitat als eurodiputats independentistes catalans de JxCAT Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, un any i dos mesos després que el Tribunal Suprem sol·licités el suplicatori a l’Eurocambra. El ple haurà de decidir si ratifica la decisió que va adoptar la comissió d’Assumptes Jurídics –encarregada de tramitar els suplicatoris– d’aixecar-los la immunitat als líders independentistes per 15 vots a favor, vuit en contra i dues abstencions.

En cas de confirmar-se, perdrien els privilegis que atorga la immunitat parlamentària i podrien activar-se de nou les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí, paralitzades des que l’any passat van assumir el seu escó com a eurodiputats, que continuaran mantenint de tota manera.

Dos dels principals grups de l’Eurocambra, el Partit Popular Europeu i els liberals de Renovar Europa, han anunciat que votaran a favor del suplicatori, i s’espera que la gran majoria dels socialdemòcrates europeus –la segona facció més gran del PE- també ho faci. En canvi, els Verds –amb 73 eurodiputats d’un total de 750 i que es van negar a integrar Puigdemont, Comín i Ponsatí al seu grup– han anunciat que votaran en contra del suplicatori.

Arguments.

El Tribunal Suprem reclama als tres líders independentistes per un delicte de sedició i a més, a Puigdemont i Comín, per un altre de malversació, amb la intenció de jutjar-los pel cas de l’1 d’octubre del 2017. L’informe que va redactar el ponent del suplicatori a la comissió d’Assumptes Jurídics, el conservador Angel Dzhambazki, assenyala que els fets pels quals se’ls vol processar van tenir lloc abans que adquirissin la seva condició d’eurodiputats, pronunciant-se així a favor d’aixecar-los la immunitat.

Els líders independentistes, no obstant, van intentar defensar-se dient que el Suprem no és l’òrgan competent per demanar el suplicatori, que les acusacions contra ells no estan ben fonamentades i que es tracta d’un cas de persecució política.

Tot i que el resultat oficial de la votació no es donarà a conèixer fins dimarts, aquest dilluns es posarà fi a la que ha sigut la principal batalla a l’Eurocambra de Puigdemont, Comín i Ponsatí des que van assumir el seu escó, gràcies a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el desembre del 2019 que va concedir a l’exvicepresident català Oriol Junqueras la condició d’eurodiputat.

Euroordre

El Suprem va demanar el suplicatori el gener del 2020, però el procés s’ha retardat perquè les restriccions imposades a l’Eurocambra per la pandèmia van impedir durant gairebé nou mesos fer les reunions a la comissió d’Assumptes Jurídics amb la confidencialitat que requereixen els debats sobre l’aixecament de les immunitats.

Si el ple de l’Eurocambra vota a favor del suplicatori, Puigdemont, Comín i Ponsatí podrien interposar un recurs al TJUE contra aquesta decisió, però això no paralitzaria la retirada del privilegi de la immunitat i es podrien reactivar les euroordres.

Notícies relacionades

Tot i que, el futur de les euroordres pot estar condicionat per la decisió que va prendre la justícia belga el gener d’aquest any de denegar l’entrega a Espanya de l’exconseller Lluis Puig, al·legant que el Tribunal Suprem no era el competent per demanar l’extradició dels líders independentistes.

Aquesta sentència ha portat el magistrat del Suprem Pablo Llarena a plantejar-se l’opció d’elevar una qüestió prejudicial al TJUE sobre les possibilitats de petició i de les raons de denegació d’una euroordre, amb la finalitat de poder establir criteris estables que condueixin a la decisió de mantenir, retirar o emetre noves ordres de detenció i entrega contra Puigdemont i els exconsellers.