Entrevista el secretari general de Junts per Catalunya

Jordi Sànchez «Explorarem el diàleg i, alhora, prepararem l’autodeterminació»

  • El secretari general de JxCat confia en un acord independentista de legislatura sobre la base de donar una oportunitat al diàleg, com reclama ERC, però alhora que es prepara la possible via unilateral alternativa

5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Jordi Sànchez (Barcelona, 1964), secretari general de Junts per Catalunya, confia en un acord independentista de legislatura sobre la base de donar una oportunitat al diàleg, com reclama ERC, però alhora que es prepara la possible via unilateral alternativa. Suggereix que una dona del seu partit presidirà el Parlament i deixa les mans lliures a Laura Borràs per decidir ser ella l’escollida o no. Sànchez corregeix les crítiques sobre els Mossos i reclama als republicans i la CUP una lleialtat mútua fèrria a Barcelona i el Congrés.

Estem a les portes de la constitució del Parlament. ¿Hi haurà acord independentista? ¿Qui presidirà la Cambra?

Si entenem que hi ha una majoria independentista i una voluntat d’avançar perquè aquesta legislatura la majoria es consolidi, hi haurà acord. L’independentisme pot disposar d’una majoria a la futura Mesa del Parlament. Cinc dels set membres poden ser independentistes. Estem convençuts que ERC, JxCat i la CUP es posaran d’acord.

¿Junts per Catalunya vol presidir el Parlament? ¿El vol presidir Laura Borràs?

No hem entrat encara en aquesta discussió.

Queden pocs dies...

L’important és què farem en aquesta legislatura. JxCat ha proposat a ERC i la CUP evitar que cometem els errors de l’anterior. [La negociació] Va bé i estem convençuts que arribarà a bon port, però no hem començat encara a parlar de la Mesa del Parlament. Dit això, òbviament a JxCat aspirem a tenir la màxima representació als òrgans de la Mesa i, si hi ha acord, al Govern. No renunciarem a res.

«Aspirem a la màxima representació al Parlament. La presidenta, probablement, serà una dona»

¿Seria bo que el Parlament el presideixi una dona?

¿Qui creu que no seria bo que el presidís una dona? Això no vol dir que l’acabi presidint una dona. Si m’intenta preguntar si presentarem una dona per presidir el Parlament, li diré que és probable. Si JxCat té dos espais a la Mesa, un serà una dona.

Al full de ruta independentista, ¿hi ha d’haver un període de negociació amb l’Estat acotat en el temps?

Respecte a la taula de diàleg, ERC, que ha obtingut 33 escons, creu fermament que la taula aportarà una solució. Nosaltres, veient la trajectòria d’un Govern socialista que incompleix els acords amb els seus socis de coalició en temes de vivenda o fiscals a Catalunya, som més que escèptics. Malgrat això, estem disposats, amb condicions, a donar entre tots una nova oportunitat perquè la negociació aterri. Estem treballant amb ERC i la CUP per posar negre sobre blanc alguns aspectes.

«Estem disposats, amb condicions, a donar entre tots una nova oportunitat perquè la negociació amb l’Estat aterri»

¿El mínim comú denominador entre vostès, ERC i la CUP, pot ser explorar el diàleg però no eternament?

Aquesta és una possibilitat, res pot ser eternament. En política les coses sempre tenen un calendari. El que no farà JxCat és agafar els resultats del 14-F i estendre un xec en blanc perquè tornem a parlar d’aquí a quatre anys. Tenim la responsabilitat de gestionar un mandat ciutadà que permeti avançar en la resolució del conflicte de manera democràtica i en l’exercici ple del dret a l’autodeterminació.

Per tant, si s’explora la via del diàleg en aquesta legislatura, ¿en paral·lel s’han de treballar eines per exercir l’autodeterminació en un moment determinat?

Inequívocament, sí.

¿En això hi ha acord amb ERC i la CUP?

En això hi haurà acord perquè si no, Junts per Catalunya no estarà al Govern.

«Hi haurà acord [sobre diàleg i autodeterminació] perquè si no, Junts per Catalunya no serà al Govern»

Al Parlament, vostès reclamen exercir la sobirania davant l’Estat, però a l’anterior legislatura ERC ha evitat la desobediència per, al·leguen, no portar ningú a la presó.

Jo que vinc de la presó i hi tornaré dilluns a la nit, tampoc vull portar ningú a la presó. Hem de reforçar que aquest Parlament guanyi la llibertat d’acció parlamentària, d’expressió, sense risc de presó o inhabilitació. Aquesta democràcia tutelada és asfixiant. El que està pactat amb ERC i la CUP és que el que passi al Parlament sigui de comú acord entre les tres formacions, que cap vagi per lliure ni trenqui els acords presos.

«Està pactat amb ERC i la CUP que el que passi al Parlament sigui de comú acord, que cap formació vagi per lliure»

¿Hi ha acord amb la CUP per a una moratòria en l’ús del ‘foam’ per part dels Mossos i que el Govern no es personi com a acusació particular contra manifestants?

L’acord és que estem treballant per buscar solucions a aquests problemes. La CUP té el dret a defensar l’eliminació del foam, però haurem d’acceptar que els agents utilitzin altres instruments i altres tècniques. Gestionar la policia no és fàcil. El foam no és un bon instrument però el gas pebre tampoc, els canons d’aigua poden provocar danys irreparables...

¿Va ser un error el contingut del comunicat en què van considerar «inacceptable» la recent actuació policial?

El que volíem manifestar és que hi havia una situació de violència que criticàvem. Tota la violència. I que hi havia actuacions individuals que eren inacceptables i greus, que probablement no s’han ajustat als protocols. Segur que després, en un comunicat, una paraula, un adjectiu poden ser diferents i podria ser oportú o no el moment.

«El foam no és un bon instrument, però el gas pebre tampoc i els canons d’aigua poden provocar danys»

¿Laura Borràs liderarà el grup parlamentari?

Laura Borràs és clarament la persona que ha encapçalat la llista amb voluntat d’ocupar la presidència de la Generalitat i té una responsabilitat que assumeix. És un lideratge fort, que aglutina i que posa en moltes dificultats els adversaris. És el millor capital polític que tenim en actiu a Catalunya.

Notícies relacionades

¿Serà vicepresidenta del Govern?

Laura Borràs, com he dit, mantinc i ella ho sap, serà el que vulgui ser, com a cap de llista efectiva al Parlament. Decidirà ella amb el partit.