DAVANT EL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE LA COMUNITAT

La Fiscalia resol prohibir les manifestacions del 8-M a Madrid

El ministeri públic afirma que les concentracions suposen un risc per a la salut pública

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de Madrid ha sol·licitat davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que es mantingui la prohibició acordada per la Delegació del Govern de les manifestacions previstes durant el 8-M, Dia de la Dona, perquè suposen «un risc» per a la salut pública. El ministeri públic qualifica d’«insuficients» les mesures de seguretat propostes pels organitzadors de les esmentades concentracions.

En la seva exposició, la Fiscalia afirma que, a més de les «imperioses necessitats» de salut pública derivades de l’actual situació sanitària, la raó que va fer que la Delegació del Govern prohibís les concentracions se centra en la normativa pròpia de l’estat d’alarma. Al seu entendre, a l’hora d’autoritzar en aquesta situació aquesta mena de manifestacions existeix una «situació de conflicte» entre el dret a la vida i a la salut davant el dret de reunió de la Constitució. Davant aquest dilema, argumenta, resulta procedent realitzar un exercici de ponderació a fi d’atorgar «prevalença» al dret a la vida, «ja que el mateix text constitucional preveu la possibilitat de limitar el dret de reunió en els supòsits que es pugui posar en perill les persones i béns».

La Fiscalia remarca que les concentracions previstes per al 8-M manquen de les mesures de seguretat que permetin garantir la salut pública, «que es veu compromeses en la situació actual». D’aquesta manera, concreta que la previsió d’un cordó de seguretat compost per un «reduït» nombre d’integrants «és, sens dubte, insuficient per al control basat en el tarannà de la mascareta i el manteniment de la distàncies interpersonal d’un nombre de persones com l’indicat pel promotor».

Veto proporcionat i ponderat

Per tant, considera que la prohibició de les concentracions per al 8 de març és «proporcionada» i «ponderada» davant la situació actual de risc sanitari sense qüestionar la motivació de l’acte, «que és suficient i adequada», i sense que tampoc càpiga apreciar un tracte discriminatori cap a les concentracions convocades.

Notícies relacionades

Després d’analitzar el règim dels límits del dret de reunió, la fiscal s’ha referit a una recent sentència del TSJM en la qual s’abordava l’adopció de mesures temporals i excepcionals per raó de salut pública per a la contenció de les Covid-19 a la Comunitat de Madrid.

Amb aquesta resolució, més l’informe de situació d’1 de febrer del 2021 en el qual s’expressa que el volum d’incidència supera la taxa de casos recomanats per la Unió Europea, la representant del ministeri públic ha assenyalat que són elements que serveixen a l’Administració «com a criteri de ponderació» a l’hora de prohibir les manifestacions.