embargament 53 immobles Villarejo

  • Les empreses d’aquest entramat tenen un capital social «superior» a 20 milions d’euros

embargament 53 immobles Villarejo
2
Es llegeix en minuts

El jutge del cas Tàndem va ordenar l’embargament de 53 finques a l’excomissari José Villarejo dos dies abans de deixar-lo en llibertat i després de rebre un informe de la policia que elevava a més de 23,5 milions d’euros els seus guanys per una quinzena de projectes pels quals va ser contractat entre el 2004 i el 2016.

A 23.552.861 euros ascendeix, en concret, el total de «fons rebuts» per Villarejo a canvi de «serveis il·lícitament contractats», uns diners que després es canalitzaven mitjançant una sèrie de societats, algunes establertes a l’estranger.

En un informe consta que el 25 de febrer la policia va remetre al jutge de l’Audiència Nacional que investiga Villarejo i que dimecres va decretar la seva llibertat al constatar que no podia ser jutjat abans de complir-se el màxim de quatre anys de presó preventiva.

Però dos dies abans de fer-ho, l’1 de març, el magistrat va dictar una interlocutòria en què ordenava «l’embargament i prohibició de disposar» de 53 béns immobles localitzats en municipis madrilenys com Boadilla del Monte o Alcobendas; o en altres de Màlaga com Estepona o Benalmádena; i també de participacions empresarials.

Segons el jutge, l’objectiu no és tant assegurar les eventuals responsabilitats civils o «el decomís» de les propietats, sinó «portar a efecte la realització del valor» dels béns «que són objecte del delicte investigat» i que «suposarien un increment injustificat del patrimoni».

Llista de projectes

Iron, Land, July o Wine són els noms d’alguns projectes citats per la policia al seu informe i que estan investigats. Per ells, Villarejo hauria cobrat des de 20.000 euros «en metàl·lic» per Thew (peça 6), a 10,2 milions per «projectes diversos des del 2004», investigat a la peça 9, fins a sumar en conjunt aquests 23,5 milions. L’anomenat Pit li hauria reportat 7,4 milions, mentre que a King serien 1,9 milions, segons els agents.

Notícies relacionades

Els investigadors creuen que hi ha «indicis sòlids» que Villarejo «controla» un «complex entramat societari» constituït a Espanya i en paradisos fiscals com Panamà, o «territoris considerats no cooperants» com l’Uruguai per portar els fons rebuts «pels seus serveis il·lícits» i invertir-los.

Les empreses d’aquest entramat tenen un capital social «superior» a 20 milions d’euros, explica el jutge, que recorda que la seva estructura «dificulta la identificació de la seva titularitat real», però que, fins al moment, apareixen vinculats com a «socis, partícips, administradors o apoderats» Villarejo; la seva dona, Gemma Alcalá; el seu soci, Rafael Redondo, i el també investigat Juan Carlos Escribano.