La vacunació de les infantes afegeix més pressió sobre Felip VI

  • El Rei continua analitzant amb el Govern quines mesures de regeneració impulsar mentre li exploten nous escàndols

  • Elena i Cristina diuen que es van posar l’antídot per aconseguir el «passaport sanitari» i visitar Joan Carles I «regularment»

La vacunació de les infantes afegeix més pressió sobre Felip VI
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI i el Govern de Pedro Sánchez fa almenys tres mesos que estan analitzant possibles iniciatives per millorar la transparència de la monarquia. Tres mesos en els quals ja no és només Joan Carles I i les investigacions sobre la seva fortuna el que inquieta l’actual cap d’Estat. Aquest dimarts es va saber que les germanes del Rei, Elena (57 anys) i Cristina (55), s’han vacunat als Emirats Àrabs Units, on el pare té fixada la seva residència des del mes d’agost. El gest de les infantes ha desencadenat crítiques en la majoria dels partits polítics i en el Govern i ha afegit més pressió a un monarca que continua sense tenir un paper proactiu en el seu moment més difícil des que va arribar al tron.

La Zarzuela, a través del cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, i l’Executiu, amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, com a negociadora, tenen sobre la taula diverses mesures amb l’objectiu de regenerar la institució. Entre d’altres, segons fonts de la Moncloa, s’està estudiant la publicació del patrimoni de Felip i Letizia (una obligació que compleix qualsevol càrrec públic des del 2007), detallar les despeses de la direcció de l’Estat, la renúncia per part del monarca de la inviolabilitat per als seus actes privats i la retirada del títol de rei a Joan Carles. Per a aquesta última iniciativa, seria necessari modificar un reial decret que el Govern de Mariano Rajoy va canviar el 2014, quan es va preparar l’abdicació, perquè l’excap d’Estat i la reina Sofia poguessin mantenir el caràcter honorífic de reis i «honors anàlegs» a la princesa Elionor. Aquest pas també suposaria la sortida de Joan Carles de la «família reial», de la qual forma part encara juntament amb la seva dona, els Reis i les seves dues netes. La Zarzuela no concreta per ara per quina via s’inclina.

El codi de conducta

Fins aquest moment, la Casa del Rei ha intentat desvincular-se de l’escàndol d’Elena i Cristina dient que ja no formen part de la «família reial» i que Felip VI «no és responsable dels actes de les seves germanes». Respecte al seu pare, la Zarzuela insisteix des de fa mesos en dos arguments: el juny del 2019, Joan Carles va posar fi a tota la seva activitat institucional o oficial i, el març del 2020, va designar com a representant l’advocat Javier Sánchez-Junco. No obstant, l’emèrit continua sent membre de la «família reial» i subjecte, per tant, al codi de conducta que Felip VI va aprovar quan va ascendir al tron i que prohibeix, entre altres coses, rebre regals de diners i préstecs per sota del valor del mercat, aspectes que estan en qüestió per ara amb les dues regularitzacions davant Hisenda que ha fet aquests últims mesos.

El comportament de les infantes va ser censurat pel vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, que va afirmar que la seva acció impulsa el debat a Espanya cap a «un horitzó republicà». Segons la seva opinió, la societat espanyola «no accepta» que membres de la família del Rei es vacunin a Abu Dhabi, quan «hi ha molts ciutadans que estan disciplinadament a la cua per quan tinguin la disponibilitat» de rebre la injecció. En aquests moments, el gran gruix dels que estan rebent l’antídot són els més grans de 80 anys.

Al ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, li sembla «molt malament» que s’hagin aprofitat de la seva «posició» per «saltar-se l’ordre de vacunació, una conducta que genera «molta desconfiança» en la població. En canvi, el portaveu nacional del PP i alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va assegurar que no veu «perjudici» perquè no «li han tret la vacuna a cap espanyol».

Les restriccions als Emirats

Notícies relacionades

Al veure la polseguera que la notícia havia aixecat, Elena va enviar un comunicat a alguns mitjans en el qual, en nom de la seva germana també, va explicar per què havien rebut l’antídot als Emirats Àrabs Units en la seva visita de la setmana del 8 de febrer. «Se’ns va oferir la possibilitat de vacunar-nos, a la qual cosa vam accedir. Si no hagués estat per aquesta circumstància hauríem accedit al torn de vacunació a Espanya, quan ens hagués correspost», es pot llegir a la nota. L’objectiu era obtenir «un passaport sanitari» que els permetés visitar el seu pare «regularment», sense guardar la quarantena de 10 dies que aquest país exigia als visitants fins fa poc. Des de fa unes setmanes, no obstant, davant l’empitjorament dels contagis de coronavirus, les autoritats han endurit les restriccions i demanen confinament per a tots els que arriben als emirats, estiguin o no vacunats, de manera que les infantes no tindran tan fàcil sortir i entrar al país per veure Joan Carles I com pensaven.

Després d’un altre matí de tensió a El Pardo, Elena va acudir aquest dimecres al migdia en el seu propi vehicle al palau de La Zarzuela, va informar l’agència Europa Press. Segons va explicar un portaveu oficial de la Casa del Rei després, la visita no es va deure al fet que Felip VI l’hagués convocat per tractar aquest assumpte, sinó que va anar a veure la seva mare, la reina Sofia.