NEGOCIACIONS DESPRÉS DEL 14-F

JxCat marca distàncies amb ERC i exigeix un pacte «antirepressió»

  • Artadi reclama una «base sòlida» per pactar i «defensar la sobirania» del Parlament

  • JxCat carrega contra l’Estat i adverteix que «no hi ha hagut diàleg ni negociació»

JxCat marca distàncies amb ERC i exigeix un pacte «antirepressió»
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha elevat el llistó d’exigència en el context de les negociacions amb ERC per formar un Govern independentista. En una roda de premsa després de la reunió de la direcció de Junts, l’exigència d’Artadi ha sigut clara: desmarcant-se dels republicans en els episodis de la passada legislatura en els quals, al Parlament, ERC va eludir desbordar la legalitat i demanant que en la pròxima etapa es pacti una «unitat estratègica» entre independentistes basada en la defensa de la «sobirania» de la Cambra catalana. «Proposem avançar-nos», ha argumentat la portaveu del partit independentista, perquè «en calent hàgim d’acordar cada vegada».

«Un marc compartit sobre els atacs que pot rebre el Parlament en aprovacions de lleis, de resolucions... Tenim diputats que són membres de l’exili i, per tant, també tenen a veure en aquest marc», ha reclamat la portaveu del partit de Puigdemont, que ha tornat a acusar de repressió el Govern de Pedro Sánchez.

Els precedents contra ERC

Artadi ha recordat que JxCat ha tingut «desacords de vegades amb ERC que han sigut la font d’aquests desconcerts davant la ciutadania; volem evitar-ho, blindar l’acord i mantenir una posició coherent davant les situacions que ens passaran». Al respecte ha citat la no-investidura telemàtica de l’expresident Carles Puigdemont, la situació dels presos que eren diputats i van perdre la seva acta, el fet que els lletrats no publiquessin alguns acords –advertits pel Constitucional– per allò que «en tots aquests elements ha sigut central la dificultat de tenir una estratègia i una acció unitària».

En aquest sentit, Artadi ha criticat la posició de la Fiscalia respecte al president del Parlament i membres de la Mesa, coneguda avui, així com respecte a la decisió del Tribunal Suprem de demanar un informe al Tribunal de Comptes sobre un possible indult als dirigents del procés, una decisió que ha considerat una dilació: «Aquest endavant, enrere, perdre el temps, en aquests suposats indults en què treballa l’Estat, és només una moneda de canvi i una bandera per aixecar i continuar marejant amb una actitud de poca humanitat»

Canvi d’actitud sobre els Mossos

Notícies relacionades

En relació amb els Mossos, avui Artadi ha iniciat la seva compareixença rebaixant el to de crítica que va definir Junts fa uns dies en un comunicat posterior a una reunió amb la CUP en el qual considerava inacceptable l’actuació de la policia autonòmica. Avui la portaveu ha realitzat una «condemna absoluta i rotunda» contra la violència d’alguns manifestants i ha eludit valorar possibles acords entre ERC i la CUP i ha refredat la modificació del model de seguretat ciutadana del cos policial. Artadi ha deixat en mans d’una «comissió d’estudi» del Parlament aquests possibles canvis i ha demanat portar a terme una reflexió «en fred». La portaveu ha eludit valorar el possible acord entre ERC i la CUP per a una moratòria en l’ús dels projectils de foam o l’actuació dels Mossos en relació amb els desnonaments.

La incògnita Borràs

D’altra banda, a falta d’un màxim d’11 dies per a la constitució del Parlament, Artadi ha eludit concretar quin paper vol jugar en la legislatura la candidata de Junts, Laura Borràs. «Encara no som aquí», ha conclòs.