Reacció als disturbis

Els comerciants veuen el risc que el «país se’ns escapi de les mans»

  • L’Associació del Passeig de Gràcia destaca que els disturbis es repeteixen des de fa anys i no es produeixen en altres ciutats

  • El seu president critica que l’«ambigüitat calculada» d’alguns polítics «dona més oxigen als incendiaris». 

3
Es llegeix en minuts

L’Associació de Comerciants del Passeig de Gràcia ha assegurat aquest diumenge que els disturbis ocorreguts ahir a la nit a Barcelona, amb l’atac a una comissaria de la Guàrdia Urbana i la crema d’una furgoneta del cos amb un agent dins, suposen un «salt qualitatiu» en els aldarulls registrats fins ara, a més de representar un «risc que el país se’ns en vagi de les mans».

«Hi ha un salt qualitatiu. Mai s’havia produït un assalt a una comissaria de la policia, ni als disturbis de París ni als d’Eindhoven fa un mes. En cap lloc d’Europa s’ha atacat una comissaria. Aquí ja portem la comissaria de Vic i, ahir a la nit, la de Barcelona», ha assegurat Luis Sans, president de l’organització que agrupa 180 establiments de la zona. «No és menor», ha advertit, posar «la policia al costat dels atacs» en lloc del «de la solució». «O ens ho prenem seriosament o el país se’ns escapa de les mans i aquí ens farem mal. Això s’ha tornat un problema seriós», ha asseverat. 

Segons el seu parer, atribuir els aldarulls violents al descontentament social per les conseqüències de la pandèmia no és prou argument per explicar els fets, com al seu parer demostra la contraposició entre «el foc d’ahir a la nit a Barcelona» amb la imatge de terrasses amb gent que es veia a la mateixa hora en altres ciutats d’Espanya. «¿Què passa, allà no estan preocupats?, ¿no tenen crisi per la pandèmia?, ¿no estan farts de la situació?», s’ha preguntat Sans, que ha ressaltat que incidents com els de Barcelona no es veuen a Itàlia, Alemanya, Grècia, i els Països Baixos, mentre que «de descontents n’hi ha a tot arreu»

Problema d’anys

Sans també ha destacat que, tot i que els disturbis «es justifiquen pretesament» per l’empresonament del raper Pablo Hasél, «aquests fets s’han anat reproduint a Barcelona en els últims anys». En aquest sentit, ha recordat com va acabar el desallotjament de Can Vies quan era alcalde Xavier Trias, les últimes vagues generals, els desallotjaments d’okupes i les reaccions a la sentència del procés. «Són grups violents que s’activen amb pretextos», ha afirmat. Barcelona, ha defensat, «ha de fer una reflexió sobre com superar aquesta situació», perquè l’estan convertint «en una ciutat assetjada i devastada», i s’ha d’actuar abans que «el país se’ns escapi de les mans». 

Sans, així mateix, ha assenyalat que l’empresariat català treballa en l’organització d’un acte que se celebrarà el pròxim dijous a Barcelona per «dir prou» i demanar que tota la societat i els polítics enfoquin la seva acció en la recuperació econòmica ocasionada per la pandèmia. L’acte ha de servir també per donar suport a la gent, a les empreses que estan en una situació d’extrema debilitat, perquè «estem creixent malament i poc», una realitat que els disturbis no contribueixen a canviar. 

L’empresariat català va demanar diumenge passat, després d’una altra nit de greus disturbis a Barcelona, que els polítics, especialment els qui estan al capdavant de la Generalitat i de l’Ajuntament, condemnessin clarament la violència i donessin suport explícitament als Mossos. «A partir de llavors haurem guanyat una mica de terreny. L’alcaldia de Barcelona ha fet una condemna sense pal·liatius. Tard però rotunda. La presidència de la Generalitat la va fer dilluns, excessivament tard i amb massa matisos. Perquè, si hi ha una cosa de la qual s’ha de parlar, primer es condemna i després ja hi haurà temps», ha mantingut.

Ambigüitat calculada

Notícies relacionades

Les reaccions i la posició d’altres polítics davant els incidents són, al seu entendre, d’«una ambigüitat calculada» que «dona més oxigen als incendiaris». «Hem tingut massa complexos durant massa temps», s’ha lamentat. El representant empresarial considera que «els dubtes inicials han fet mal» i que ara «han corregit l’error, però és tard» perquè «el mal ja està fet». Sans ha defensat que «la societat en el seu conjunt, amb els partits i institucions», expressin «el seu respecte a la policia» en un escenari com el d’ara, en el qual, ha lamentat, alguns «encara dubten». 

El Gremi d’Hotels de Barcelona, per la seva part, ha condemnat en un comunicat els incidents d’ahir a la nit a la capital catalana, durant els quals un grup de violents va causar greus danys a l’hotel NH ubicat a la Rambla de Catalunya. Els hotelers exigeixen «responsabilitat política» davant aquests fets i consideren «inadmissible que les administracions competents no mostrin una postura i una actitud ferma i inequívoca contra aquests fets», permetent així «que se succeeixin».