Aniversari del 23-F

Iglesias: «És molt difícil dir que la monarquia sigui condició de possibilitat de la democràcia»

  • El vicepresident segon demana una reflexió «assenyada» sobre el futur de la monarquia

  • El líder d’Unides Podem critica que Joan Carles I estigui als Emirats Àrabs i Hasél a la presó

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«És molt difícil dir que la monarquia sigui condició de possibilitat de la democràcia», ha sentenciat Pablo Iglesias davant la presència de Felip VI al Congrés per commemorar el 40è aniversari del cop d’Estat del 23-F. Abans de l’acte al qual ha acudit el Monarca, el líder d’Unides Podem ha demanat fer «una reflexió des de la sensatesa» de l’estat de la monarquia i, com ha fet en nombroses ocasions, ha avisat que «s’obre de manera inequívoca un horitzó republicà a Espanya». 

Minuts abans que Felip VI arribés a la Cambra baixa, el vicepresident segon del Govern, amb corbata morada i una xapa de la Unió Militar Democràtica, ha assenyalat que «amb tota sensatesa i tot el respecte institucional, des de la calma i la mesura», és necessari reconèixer que existeix un «debat social» a Espanya entre monarquia i república. 

Notícies relacionades

Referent a això, ha assenyalat que fa 40 anys es va dir que «la condició de possibilitat» que existís una democràcia a Espanya homologable a les de la resta d’Europa era «que la figura designada per Franco com a cap de l’Estat fos rei en una monarquia constitucional». No obstant, ha insistit que ara ja no és així. 

A més, el líder d’Unides Podem ha criticat la situació actual de Joan Carles I: «Crec que hi ha molts ciutadans a qui els crida l’atenció que en aquest país es pugui anar a la presó per un tuit mentre l’anterior cap d’Estat està fugit als Emirats Àrabs».