Investidura

El PSC només es planteja votar Illa «en aquests moments»

  • Els comuns demanen a ERC que deixi JxCat fora del govern

  • «¿On és Aragonès?», es pregunten els socialistes en relació amb els disturbis

El PSC només es planteja votar Illa «en aquests moments»
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC continua volent fer valer la victòria electoral perquè Salvador Illa es converteixi en el pròxim president de la Generalitat. Però la número dos del partit, Eva Granados, ha introduït aquest dilluns un matís temporal en aquest objectiu. Preguntada per si els socialistes s’avindrien a facilitar des de fora un govern d’esquerres presidit per ERC i integrat també pels comuns, Granados ha contestat: «En aquest moment només ens plantegem un vot favorable a Salvador Illa, que és el guanyador de les eleccions. En aquests moments plantejar-se una altra cosa no té sentit».

No és gran cosa, però hi ha qui podria veure en aquest matís una escletxa oberta a explorar una possibilitat que circula mentre els independentistes continuen negociant un acord: la d’un Executiu d’esquerres presidit per Pere Aragonès però sense la presència de JxCat.

«Parlarem amb tots»

En qualsevol cas, la posició oficial del PSC és que Illa, com a vencedor en les eleccions, és qui ha de presidir el pròxim govern, tot i que els independentistes hagin ampliat la seva majoria absoluta a la Cambra. «Nosaltres parlarem amb totes les forces polítiques excepte l’extrema dreta, però des del convenciment del que han dit les urnes: que un govern progressista només té sentit si està presidit per Illa, que és el guanyador de la nit electoral», ha dit Granados.

En una altra roda de premsa, els comuns també han instat Esquerra que renunciï a pactar un govern amb JxCat. Les dues forces es reuneixen aquesta tarda per primera vegada per explorar la investidura d’Aragonès, i el portaveu d’En Comú Podem, Joan Mena, ha dit que demanaran als republicans que apostin per un executiu que inclogui també PSC i CUP, però no el partit de Carles Puigdemont.

Notícies relacionades

A més, Mena ha explicat, després de la trobada que els comuns van mantenir amb el PSC divendres –en tindran una altra dimecres– que no donaran suport a una investidura d’Illa si no té els recolzaments necessaris, perquè seria «‘fake’» i no tiraria endavant.

En paral·lel, els socialistes segueixen amb preocupació els disturbis que es generen cada nit des de fa uns dies en les manifestacions arran de l’empresonament del raper Pablo Hasél. La número dos del PSC ha explicat que registraran una petició de compareixença d’Aragonès al Parlament perquè doni la versió del Govern sobre «el que passa als carrers». «¿On és Pere Aragonès?», s’ha preguntat Granados.