Actuació qüestionada pel Govern

La cúpula dels Mossos es conjura per aïllar-se del «soroll i els silencis» per la seva actuació en les protestes del ‘cas Hasél’

El conseller d’Interior ha urgit al Parlament a revisar el model d’ordre públic i el seu partit, JxCat, ha censurat la «inacceptable resposta policial»

3
Es llegeix en minuts

La cúpula dels Mossos d’Esquadra, amb el major Josep Lluís Trapero al capdavant, ha defensat l’actuació dels agents durant els disturbis d’aquesta setmana en les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél i s’ha conjurat per aïllar-se dels «silencis i el soroll» que en ocasions envolten les seves intervencions. 

Els disturbis a Catalunya en les protestes contra la presó del raper han tornat a posar el focus en els Mossos, després que una jove perdés un ull suposadament per un projectil de precisió, fins al punt que el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha apressat el Parlament a revisar el model d’ordre públic i el seu partit, JxCat, ha censurat la «inacceptable resposta policial». 

Una quarantena de comandaments dels Mossos s’han reunit aquest divendres al conclave setmanal de la cúpula en el complex Egara, la seu central de la policia autonòmica, on s’han centrat de forma excepcional a analitzar exclusivament la situació generada pels disturbis iniciats dimarts passat després de la detenció de Hasél, que s’havia tancat al rectorat de la Universitat de Lleida. 

«Aïllar-se dels silencis i del soroll»

Segons han informat fonts presents en la reunió, a la reunió no s’ha entrat a fons del debat polític suscitat al voltant de l’actuació dels Mossos, tot i que un dels comandaments ha pres la paraula per demanar que el cos es conjuri per «aïllar-se del silenci i del soroll» que envolta les seves intervencions. 

En la reunió, els comandaments dels Mossos han coincidit a mostrar el recolzament i agraïment de la cúpula als agents que durant la setmana han treballat a peu de carrer i han defensat la tasca policial que estan portant a terme, segons les fonts. 

A més, han remarcat que el model d’ordre públic a Catalunya el decidirà el Parlament, el Govern i la societat, al qual els Mossos s’adaptaran. 

Mentre no s’acordi un nou model d’ordre públic, els comandaments han exposat que continuaran treballant amb les eines disponibles per continuar prestant el seu servei a la societat, fugint del corporativisme del qual en ocasions se’ls acusa i mantenint l’autocrítica constant per millorar. 

Una actuació impecable a Lleida

En la reunió s’ha ressaltat que l’actuació policial per aturar Hasél dimarts passat, per ordre de l’Audiència Nacional, va ser impecable, ja que la van portar a terme sense incidències, malgrat que estava tancat a la Universitat al costat de desenes d’activistes, i que van mirar en tot moment de no afegir més tensió a una qüestió que ja preveien complicada. 

També han constatat que les accions violentes d’aquesta setmana han tingut com a clar objectiu la policia, amb l’atac a la comissaria de Vic i el llançament constant de pedres als agents, si bé han deixat clar els comissaris que això no condicionarà l’actuació dels agents, que seguiran treballant, han garantit, amb la mateixa professionalitat. 

En la reunió, els comandaments dels Mossos també han lamentat que una noia perdés un ull en les protestes de dimarts i han insistit que són els màxims interessats a aclarir els fets i determinar si es va lesionar al rebre l’impacte d’un projectil de precisió. 

Notícies relacionades

Segons les fonts, el major Trapero ha mostrat el seu recolzament explícit als agents de la comissaria de Vic, que ja va visitar dimarts a la nit després que un grup de violents destrossés la seva façana i la intentés assaltar. 

A més, el major ha demanat als superiors que mantinguin la proximitat i el recolzament als agents que treballaran a peu de carrer en els pròxims dies, ja que es preveu que la situació pugui continuar sent complicada.