Consell de Ministres

El Govern fa picades d’ullet a ERC: «Cuidarem aquesta relació»

  • La Moncloa urgeix les força catalanes a arribar «al més aviat possible» a un pacte d’investidura

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La Moncloa reconeix que les opcions que Salvador Illa sigui investit com a president de la Generalitat són molt escasses. Els col·laboradors de Pedro Sánchez consideren molt probable la reedició del pacte entre les forces independentistes, aquesta vegada amb ERC al capdavant respecte a JxCat. Però l’Executiu vol iniciar amb bon peu les relacions amb el nou Govern, quan es constitueixi. Unes relacions basades en el «retrobament» i el «diàleg», en què es pretén que els vincles amb els republicans, fonamentals en l’estabilitat de la legislatura, continuïn sent estrets i no es vegin danyats per les eleccions catalanes de diumenge passat.  

«ERC habitualment ens recolza [al Congrés dels Diputats]. Nosaltres mirarem de cuidar aquestes relacions, per l’estabilitat política per a Espanya», ha assenyalat aquest dimarts, després del Consell de Ministres, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.  

«A nosaltres el que ens importa és treballar per les relacions lleials entre el Govern d’Espanya i el de Catalunya, amb responsabilitat, perquè Catalunya surti de la situació de desacord de la seva convivència», ha continuat Calvo, que ha evitat entrar en la sensible qüestió dels indults als líders del procés («s’estan tramitant» i la decisió s’abordarà «quan arribi el moment oportú», ha dit) i ha deixat clar que, malgrat que l’independentisme eixamplés fa dos dies el seu percentatge de recolzament sobre els vots emesos, fins a arribar al 51%, un referèndum sobre la independència està completament fora de l’agenda de l’Executiu.  

Notícies relacionades

«El referèndum no està contemplat a la Constitució per dilucidar la unitat territorial del conjunt de l’Estat. És igual quin percentatge pugui treure qualsevol partit. El referèndum no té lloc, no està en el marc de la nostra legalitat», ha insistit la vicepresidenta primera.

La «lleialtat» entre administracions

Al seu costat, la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha animat les forces catalanes a arribar «al més aviat possible» a un pacte d’investidura. «L’Executiu respectarà qualsevol acord. Mantindrà una relació de lleialtat amb el govern de la Generalitat que es configuri, des del diàleg i el retrobament per superar el conflicte polític. Aquesta és la prioritat», ha assenyalat. La intenció de la Moncloa continua sent tornar a convocar la taula de diàleg entre les dues administracions quan es formi el nou Govern.