Cita amb les urnes a Catalunya

L’Unicef demana als partits catalans que donin prioritat a les polítiques de la infància

  • L’entitat presenta set propostes centrades en el benestar dels menors

adolescentes

adolescentes

3
Es llegeix en minuts

El Comitè Catalunya de l’Unicef ha aprofitat les eleccions catalanes del 14-F per presentar als partits que es presenten a aquests comicis les seves propostes per millorar la situació de la infància a Catalunya. L’entitat els ha reclamat que donin prioritat en els seus programes a les polítiques dirigides a la infància.

En un comunicat, han remarcat que les decisions polítiques «condicionen el present i el futur» dels nens i nenes i els adolescents catalans, que representen prop del 18% de la població.

L’Unicef exigeix que les polítiques de la infància es tractin com un tema preferent, i no només durant la campanya electoral. Volen que es tinguin en compte durant tota la legislatura, i més encara amb la situació provocada pel coronavirus. En aquest sentit, l’oenagé adverteix que la pandèmia generarà un augment de la pobresa infantil, dels problemes de salut mental i s’aguditzaran les desigualtats.

És per això que veuen necessari «un compromís polític transversal, actiu i ferm amb els drets dels infants». Amb aquest objectiu, l’Unicef Catalunya ha presentat als partits set propostes que inclouen des de la inversió en la infància, a la perspectiva de drets i a l’equitat. Concretament, les propostes són: acció contra la pobresa infantil, benestar físic i mental de tots els nens i adolescents, educació inclusiva i equitativa de qualitat, institucions inclusives i compromeses amb la infància, escolta efectiva dels nens i adolescents, protecció de les oportunitats per a la vida i compromís amb els menors.

Per evitar l’exposició a la pobresa i l’exclusió social, l’Unicef planteja que s’activi un pla de lluita contra la pobresa infantil i una prestació econòmica que cobreixi les seves necessitats. Per cuidar el benestar físic i mental, proposen que es creï un pla de reforç de l’atenció primària pediàtrica i un pla específic d’atenció a la salut mental dels nens i adolescents. Quant a l’educació, sol·liciten impulsar un pacte que incrementi i blindi la seva inversió i que asseguri un ensenyament gratuït i un accés a l’educació en línia per a tothom.

Sobre les institucions, l’oenagé planteja que s’avaluï l’impacte de les normes sobre els infants i adolescents i els seus drets per tenir-los sempre en compte. També que els professionals i els propis menors es formin sobre els drets de la infància i l’adolescència. Respecte a l’escolta efectiva, remarquen que s’ha de garantir la seva participació i que s’ha de disposar d’un pla per fomentar una cultura de la participació en tots els àmbits i esferes de la seva vida.

Quant a la protecció, suggereixen que es progressi en la creació d’un sistema de protecció de la infància més garantista, principalment per als menors migrants no acompanyats, i que s’impulsin més mecanismes, i millors, de detecció i denúncia de violències. Finalment, sobre el compromís amb la infància, l’Unicef suggereix una dotació econòmica més alta de l’ajuda oficial al desenvolupament per arribar al 0,7% i perquè no es vegi disminuïda per cap factor extern.

Notícies relacionades

En el comunicat s’expressa que la situació creada pel coronavirus ha de ser una oportunitat per fer una Catalunya millor per a la infància i l’adolescència, i per aconseguir-ho prenen com a referència la Convenció sobre els Drets de l’Infant i l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

A més, com que els menors tenen dret a participar en el debat electoral, han posat en marxa una iniciativa que els permet, a través del compte de Twitter de l’UNICEF Comitè Catalunya, publicar les seves preguntes en vídeo als líders dels partits i rebre respostes.