Justícia

L’Audiència Nacional rebutja que la Generalitat acusi en el cas del 3%

L’Audiència Nacional rebutja que la Generalitat acusi en el cas del 3%
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha rebutjat que la Generalitat de Catalunya pugui actuar com a acusació particular en el conegut com a cas 3%, en què s’investiga el presumpte finançament irregular de l’extinta CDC, per l’«obstacle processal insalvable» d’haver ostentat «la doble condició d’investigada i acusadora». La Sala Penal reconeix que la Generalitat té una «personalitat jurídica pròpia i autònoma de qualsevol de les formacions polítiques que la componen», cosa que no impedeix que existeixi aquest «obstacle processal» pel qual la Fiscalia va demanar que no se l’admetés en la causa com a acusació particular. L’esmentada institució, assenyala el tribunal, «està integrada per partits polítics diversos, entre els quals, l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)».

Sobre aquesta formació gira, segons la investigació, «la presumpta estructura organitzativa composta per càrrecs públics, funcionaris de diverses Administracions Públiques i empresaris, tendent a finançar aquest partit polític previ concert, a canvi d’adjudicacions i subvencions manipulades i favors personals o col·lectius».

La Fiscalia també ha argumentat que en el marc d’aquest procediment s’han practicat registres en dependències i s’ha requerit informació a la institució, «així com l’atribuïda condició d’investigats a persones que formen part del govern de la Generalitat de Catalunya».

Aquesta doble condició d’investigada i acusadora és el que ha portat la Sala a admetre el recurs d’apel·lació de la Fiscalia i un dels investigats en aquesta causa, l’exconseller Germà Gordó, contra la decisió del jutge d’instrucció, que sí que va acceptar en primer terme la personació de la Generalitat com a acusació particular.

Però no ha sigut l’única raó. La Sala també argumenta que la Generalitat va presentar la seva sol·licitud fora de termini al fer-ho després de la interlocutòria de transformació de procediment abreujat (equivalent al processament).

Notícies relacionades

En aquesta interlocutòria, el magistrat va proposar jutjar els exgerents de CDC Daniel Osácar, Andreu Viloca i Germá Gordó, i l’exresponsable jurídic de la formació Francesc Xavier Sánchez Vera, així com 28 persones físiques i 16 de jurídiques més, pel cobrament del denominat 3% a canvi d’adjudicacions públiques a Catalunya, «l’estructura posada en marxa per finançar a l’esmentat partit polític il·legalment i en forma encoberta».

El jutge va considerar els fets constitutius de delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals i també va dirigir el procediment contra CDC, el PDECat les societats TeyCo, Urbaser, Fundació ACS, Grup Soler Constructores o Copisa, entre d’altres.