Comissió al Congrés

PSOE i Podem no pacten els compareixents en la Kitchen i el PP demana Villarejo

  • Els populars proposen sentir també Iglesias, Robles, Marlaska, Delgado i Garzón

  • Els socialistes i els morats no veuen necessari que Casado vagi a la comissió d’investigació

PSOE i Podem no pacten els compareixents en la Kitchen i el PP demana Villarejo
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La comissió d’investigació del cas Kitchen, sobre el suposat ús irregular de fons públics per part del Govern de Mariano Rajoy per destruir informació que perjudicava el PP, es posa a caminar al Congrés. I ho fa amb decisions destacables dels grups parlamentaris. Primer, els socis de Govern, PSOE i Podem, no han aconseguit acordar una llista de compareixents i cadascú ha presentat la seva malgrat que van promoure aquesta comissió junts. I segon, el PP, que considera que aquest òrgan del Congrés només s’ha creat amb l’objectiu de danyar-lo políticament, ja que encara s’està investigant en els tribunals, ha decidit jugar fort i proposa que comparegui, entre altres, l’excomissari José Manuel Villarejo; el vicepresident Pablo Iglesias; la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado; l’advocat Baltasar Garzón i els exministres socialistes Juan Alberto Belloch (Justica i Interior) i Mariano Fernández Bermejo (Justícia).

Es dona la circumstància que Unides Podem, malgrat el que va dir el portaveu morat en la comissió, Enrique Santiago, la setmana passada, al final també ha inclòs Villarejo en la seva proposta, per la qual cosa, si és coherent en la votació, podrà sumar els seus vots al PP perquè l’excomissari hagi d’anar a donar explicacions. A la taula de la comissió hi ha dos membres del PSOE, dos del PP i un d’Unides Podem. El PSOE no ha considerat necessari que s’escolti la veu de l’expolicia, empresonat des de fa tres anys.

Els dos socis de Govern sí que han coincidit en les seves llistes a convocar Rajoy; l’extresorer del PP Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias; l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal i a l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz.

Notícies relacionades

Els de Pablo Iglesias també volen escoltar l’exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría, el periodista Eduardo Inda i l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, a qui el PSOE no ha inclòs en el seu llistat. Ni Unides Podem ni el PSOE sol·liciten finalment la compareixença de l’actual president del PP, Pablo Casado.

La llista del PP

Els populars, a més de la presència d’Iglesias, també sol·liciten els ministres Margarita Robles (Defensa), Fernando Grande-Marlaska (Interior) i els advocats anteriors de Podem (José Luis Calvente i la diputada Gloria Elizo) i l’actual lletrada del partit, Marta Flor. Per la part policial, els conservadors han inclòs els comissaris i agents Manuel Morocho, Enrique García Castaño, Marcelino Martín Blas, Rubén Eladio López i Telesforo Rubio.