’Caso Villarejo’

L’exnúmero dos de la Policia apunta a Cosidó, Cospedal i el seu «maridíssim» en la ‘Kitchen’

  • L’exdirector operatiu afirma davant el jutge que l’exdirector general de la Policia estava al corrent de tot
  • L’exsecretària general del PP i el seu marit controlaven Villarejo, segons Eugenio Pino
  • Assegura que va advertir Sanz Roldán de les conseqüències per a la corona que tindria detenir l’excomissari
cospedalok

cospedalok

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’ex director adjunt operatiu Eugenio Pino ha apuntat al seu superior en el Ministeri de l’Interior, el llavors director general de la Policia Ignacio Cosidó, al dir que despatxava amb tots els comissaris generals i que ell mateix el mantenia informat de tot, amb referència a l’operació investigada pel jutge, coneguda com ‘Kitchen’. Però no s’ha quedat només aquí, perquè davant el jutge Manuel García-Castellón també ha dit que els qui controlaven el principal imputat en la causa, l’excomissari José Manuel Villarejo, eren l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, i el «seu maridíssim», l’empresari Ignacio López del Hierro.

Cap dels tres figura com a imputat en el procediment, tot i que la fiscalia Anticorrupció ja va sol·licitar la imputació del matrimoni quan va instar la de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i aquest dilluns ha sigut qui ha preguntat directament pel coneixement que Cosidó pogués tenir. El jutge la va rebutjar, però després d’escoltar Pino la seva decisió pot canviar, segons fonts presents en la declaració. La diferència de criteri es va basar que l’exsecretari d’Estat Francisco Martínez va aportar unes actes notarials de captures de pantalla de missatges sobre l’operació que assegura que li va reexpedir el polític català.

Segons va explicar l’advocat d’aquest, Jesús Mandri, cap dels dos notaris que van participar en l’aixecament de l’acta van comprovar qui era el remitent o poden descartar una manipulació dels missatges. Un d’ells fins i tot va acudir acompanyat d’un advocat pel procediment per revelació de secrets que se li ha obert a Maó per l’intercanvi de missatges que va tenir al seu torn amb Martínez.

«Saltarà tothom»

Pino va explicar que, després d’una primera informació sobre les empreses de Villarejo, va demanar a l’inspector Morocho que ho comprovés, i després li va traslladar l’assumpte al cap de la Policia Judicial. Cap dels dos va trobar res ressenyable. Segons fonts jurídiques, en aquest punt el magistrat es va interessar per una medalla vermella concedida a Morocho. L’excomissari Enrique García Castaño, també citat com a imputat, va dir al respecte que Villarejo havia treballat amb el seu entramat empresarial per a 10 ministres.

L’ex director adjunt operatiu va assegurar davant el jutge que va advertir al llavors director del CNI, Féliz Sanz Roldán. «No entris allà perquè saltarà tothom», amb referència a la monarquia, va afirmar haver-li dit quan li va demanar diverses vegades que es detingués Villarejo, cosa que finalment es fa a través d’una denúncia anònima en relació amb la immigració guineana, assumpte respecte al qual l’excomissari havia ofert informació policial, i que es va rebutjar perquè allà actuava per al CNI.

Notícies relacionades

La seva advertència es basava en el fet que el mateix Villarejo li havia dit que estava investigant el rei Joan Carles i la seva amant en aquell moment, Corinna Larsen, cosa que ell li va prohibir per escrit. Amb la detenció de Villarejo van sortir a la llum nombroses converses, entre elles, aquesta en la qual Larsen atribueix a l’emèrit haver rebut 65 milions d’euros de la monarquia saudita.

Segons aquestes fonts, qui controlava el CNI no era Sanz Roldán, sinó l’exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría, a través de la seva cap de Gabinet, María Pico, i una germana del ministre Méndez de Vigo que treballava en el centre.