Interlocutòria de l’Audiència Nacional

Llibertat condicional a l’etarra Troitiño, que abandona la quimioteràpia fins a ser al carrer

La Junta de Tractament del Centre Penitenciari Madrid VII (Estremera) permet la seva sortida de presó per facilitar el tractament mèdic

Troitiño, en llibertat condicional bajo vigilància

Troitiño, en llibertat condicional bajo vigilància

2
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Vigilància Penitenciària de l’Audiència Nacional ha decretat la llibertat condicional per a l’exdirigent d’ETA Anton Troitiño, que ha decidit abandonar el tractament de quimioteràpia que segueix fins que surti de la presó, ha informat l’associació de familiars de reclusos Etxerat.

La interlocutòria, firmada aquest dimarts 26, atén el criteri de la Junta de Tractament del Centre Penitenciari Madrid VII (Estremera) i concedeix la llibertat condicional a l’històric etarra a l’entendre que la seva sortida de presó facilitarà el tractament mèdic que necessita el càncer que pateix i atenent l’«escassa perillositat del subjecte i la dificultat per delinquir».

La resolució judicial, a la qual ha tingut accés EFE, afirma que no és necessari que existeixi un «perill imminent o immediat per a la vida del reclús», sinó que el requisit imprescindible per concedir la llibertat condicional consisteix que «l’estada a la presó es constitueixi en un element capaç, per si sol, de provocar escurçament de les expectatives de vida», cosa que la jutge considera «acreditat aquí a través del contingut dels informes mèdics que obren en la causa».

L’altre requisit es refereix a la possibilitat que el reclús torni a delinquir, cosa que descarta la interlocutòria a causa que «l’evolució de la malaltia l’allunya de la capacitat necessària per decidir i executar un fet criminal».

En conseqüència, el jutjat accedeix a la sol·licitud de llibertat condicional per malaltia «a l’empara del principi d’humanitat i respecte a la dignitat de les persones que exigeix el nostre ordenament jurídic».

Troitiño haurà de comparèixer cada quinze dies davant dependències policials o serveis socials de l’administració, no podrà absentar-se de la província en la qual fixi la seva residència i té prohibit «participar en qualsevol homenatge o acte públic que se celebri en el seu honor o en honor a altres membres de l’organització terrorista ETA», a més de no poder realitzar entrevistes, declaracions o aparicions en mitjans de comunicació, entre altres condicions.

La interlocutòria no és ferma i pot ser recorreguda en apel·lació en el termini de cinc dies després de la seva notificació, per la qual cosa Troitiño no podrà sortir de la presó fins que la resolució sigui ferma.

L’històric etarra va ser condemnat per última vegada el març del 2018 a 5 anys, 11 mesos i 29 dies de presó per reintegrar-se a ETA després de ser excarcerat per error el 2011 per poder fugir a Londres, d’on va ser extradit el maig del 2017.

Segons ha informat Etxerat en un comunicat, el pres ha decidit deixar de rebre el tractament de quimioteràpia que rep de forma pal·liativa, ja que «li resulta inviable poder continuar fent-ho, tant en l’aspecte anímic com físic, en el context de les condicions d’empresonament».

Notícies relacionades

Aquesta associació indica que el reclús ha patit «un important deteriorament de la seva salut» en els últims dies, en els quals ha sigut traslladat fins en quatre ocasions de la presó d’Estremera fins a l’hospital per rebre la quimioteràpia, cosa que suposa un desplaçament d’una hora i mitja tant d’anada com de tornada.

Etxerat denuncia que en la resolució que decreta la seva llibertat condicional s’estableixi la impossibilitat de ser excarcerat fins que la interlocutòria sigui ferma, «cosa que provoca que Troitiño segueixi a la presó, sense anteposar l’estat de salut crític del pres».