Un pou sense fons

Patrimoni li va donar el ‘Fortuna’ al Rei i també l’hi va treure

Els hotelers mallorquins que li van pagar el iot a Joan Carles I per separat es van sorprendre al veure que era recollit per un càrrec del Govern, propietari del fórmula 1 del mar

Patrimoni li va donar el ‘Fortuna’ al Rei i també l’hi va treure
3
Es llegeix en minuts

Lady Di va inspirar l’obsequi més gran rebut per Joan Carles I. La princesa del poble i el seu marit aparent, Carles d’Anglaterra, viatjaven en el vell ‘Fortuna’ dels anys 80 quan va haver de ser remolcat al port de Sóller per dos pesquers, després de patir una avaria al sistema elèctric. Aquesta humiliació internacional va fer que el capritxós monarca sol·licités un recanvi per totes les vies possibles, fins al punt que Felipe González marxava d’una audiència a Marivent cridant «el Rei necessita un iot nou». Aquesta frase no només resultaria avui obscena en un líder d’esquerres, cosa que demostra el canvi de sensibilitat entorn de la figura de l’emèrit.

L’última commoció provocada per Joan Carles I s’ha desencadenat al revelar eldiario.es que Patrimoni Nacional paga en l’actualitat els assistents reials a Abu Dhabi. Com de costum, a Mallorca es pot doblar l’aposta, perquè l’organisme públic va pagar durant gairebé 15 anys totes les despeses del nou ‘Fortuna’, estrenat amb el mil·lenni. La institució era la veritable propietària del iot de 20 milions d’euros, un regal al monarca per part dels hotelers mallorquins.

Obsequis al monarca

També va ser a l’illa on Sabino Fernández Campo va declarar que «el Rei no pot admetre regals com un iot, perquè es crea una obligació». Aquestes opinions li van costar el càrrec al llegendari cap de la Casa del Rei, que ja va aconseguir interceptar l’obsequi al monarca d’una embarcació d’esbarjo a càrrec dels llavors poderosos Mario Conde i Javier de la Rosa.

Amb Fernández Campo destituït, Joan Carles I no va acceptar sinó que pràcticament va imposar l’acapte dels empresaris turístics mallorquins. L’excusa per a l’última edició del ‘Fortuna’ era recompensar la promoció que l’estiueig del cap d’Estat suposava per a Mallorca. No obstant, els hotelers van quedar sorpresos el dia de l’entrega del iot al dic de l’Oest de Palma. A l’acte no va assistir cap membre de la família reial, sinó el prosaic responsable de Patrimoni Nacional a qui quedaria adscrita l’embarcació.

Despeses de manteniment

Omplir el dipòsit del ‘Fortuna’ costava 25.000 euros, per no parlar de les ingents despeses de manteniment que anirien a càrrec dels ciutadans i teòrics propietaris, a través de l’organisme que avui depèn de la vicepresidenta primera del Govern. Es pot al·legar que nombroses singladures s’enquadraven en la representació estatal exercida pel Monarca. Amb tot, sovint era el Rei en solitari qui comandava la nau. O servia de refugi exclusiu per a la família de Cristina de Borbó i Urdangarin, que també van haver de refugiar-se al port de Sóller amb motiu d’una circumnavegació procel·losa de l’illa.

Joan Carles I pot dir com Job que «Patrimoni me’l va donar, i Patrimoni me’l va treure». La Casa del Rei va atribuir la falsa renúncia al iot el 2013 a un exemple d’«austeritat» de Joan Carles I, i de solidaritat amb les tribulacions dels ciutadans. En realitat, va ser Mariano Rajoy qui va transmetre al Monarca a la Zarzuela que el Govern li retiraria la seva costosíssima joguina, en un veredicte innegociable.

Amargues queixes

Notícies relacionades

En contra de la jactanciosa voluntat d’estalvi esgrimida per palau, Joan Carles I va quedar notablement afectat per la pèrdua del seu fórmula 1 del mar. Es va queixar amargament als seus íntims del que considerava una intromissió governamental en la seva àrea de competència. I tot i que a Rajoy li correspon el mèrit d’haver afrontat la indignació de sa majestat, el Govern només va actuar amb singular rudesa perquè tenia pànic que es revelés el cost autèntic per a Patrimoni Nacional de l’aliment d’un iot reial.

El iot del Rei, o millor dit dels ciutadans, sempre va tenir la base a Mallorca. La seva sortida a la venda va ser el primer indici que va tenir Joan Carles I que la seva inviolabilitat trontollava. El cost públic total del ‘Fortuna’ continua sense saber-se.