Com a europarlamentari

La justícia europea desestima el recurs de Junqueras sobre la seva immunitat

zentauroepp37518873 valencia 2 3 2017  econom a  oriol junqueras  el presidente 180215131656

zentauroepp37518873 valencia 2 3 2017 econom a oriol junqueras el presidente 180215131656 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat «inadmissible» aquest dimecres el recurs de l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, contra el Parlament Europeu (PE) per no adoptar mesures urgents per confirmar la seva immunitat. La cort ha assegurat que la denegació de la immunitat a Junqueras per part de l’Eurocambra «no és un acte impugnable».

El 2 de juliol del 2019 es va celebrar la primera sessió plenària del Parlament Europeu després de les eleccions del 26 de maig d’aquell mateix any, però Junqueras, elegit en els comicis, no hi va poder assistir perquè es trobava en presó provisional per la seva implicació en la crisi independentista catalana i no se li havia concedit permís per jurar o acatar la Constitució.

Així, la Junta Electoral Central va declarar vacant el seu escó, però el 4 de juliol del 2019 l’eurodiputada d’ERC Diana Riba va sol·licitar al president del Parlament, David Sassoli, en nom de Junqueras i sobre la base del reglament intern de l’Eurocambra, adoptar mesures urgents per confirmar la immunitat del polític català. A l’agost, el president del Parlament va informar Riba que s’havia denegat la seva sol·licitud i l’octubre del 2019 el Tribunal Suprem va condemnar Junqueras a 13 anys de presó i 13 anys d’inhabilitació absoluta, amb la consegüent privació de tots els seus càrrecs públics, tot i que siguin electius, i incapacitat per obtenir-ne d’altres de nous.

El novembre del 2019, el polític va interposar un recurs contra la denegació de la sol·licitud per confirmar la seva immunitat per part del president del Parlament. El 13 de gener del 2020, Sassoli va informar el ple de l’inici del mandat de Junqueras com a membre de l’Eurocambra el 2 de juliol del 2019 i de la seva expiració el 3 de gener de l’any passat, dia en què la Junta Electoral Central havia determinat que el dirigent d’ERC no gaudia d’immunitat. Va ser el mateix dictamen que havia emès abans el Tribunal Suprem i que va acatar després el Parlament Europeu, de manera que va retirar el seu reconeixement com a eurodiputat a Junqueras.

No contra un acte anul·able

L’Eurocambra ja considerava que el recurs del líder independentista era inadmissible, perquè no es dirigeix contra un acte que pugui ser objecte d’un recurs d’anul·lació segons els tractats comunitaris. Si la part demandada ho sol·licita, el TGUE pot decidir sobre la inadmissió sense entrar en el fons de l’assumpte. En aquest cas, i tenint en compte que el Parlament va sol·licitar que es decidís sobre la inadmissió, el tribunal ha considerat que compta amb prou informació i ha decidit pronunciar-se sense continuar el procediment.

Notícies relacionades

El TGUE recorda que el reglament intern del PE indica que, «amb caràcter d’urgència, quan un diputat sigui detingut o vegi restringida la seva llibertat de moviment en vulneració manifesta dels seus privilegis i immunitats, el president del Parlament, prèvia consulta al president i al ponent de la comissió competent, podrà adoptar la iniciativa de confirmar els privilegis i immunitats del diputat afectat».

No obstant, afegeix que, segons el reglament, el president del Parlament no està obligat de cap manera a adoptar la iniciativa de confirmar la immunitat d’un diputat europeu i que disposa d’una facultat discrecional referent a això, fins i tot quan el diputat estigui detingut o vegi restringida la seva llibertat de moviment en vulneració manifesta dels seus privilegis i immunitats.