El CGPJ es tornarà a reunir aquest dijous per reaccionar davant l’acceleració de la seva reforma al Congrés

  • Es tracta del segon ple extraordinari que provoca la proposta del PSOE i Podem per retallar les seves funcions

Primera reunió del ple del CGPJ després de la renovació.

Primera reunió del ple del CGPJ després de la renovació. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) celebrarà aquest dijous un ple extraordinari a petició dels 10 vocals designats a proposta del PP per donar una resposta al Congrés dels Diputats, que ha fet cas omís a les seves peticions sobre la reforma d’aquest òrgan que permetrà limitar les seves funcions quan els vocals hagin superat el temps de mandat pel qual van ser anomenats.

La petició de Ple extraordinari es va realitzar divendres passat i, segons obliga la mateixa llei que regeix el Consell, la sessió ha de celebrar-se en els primers tres dies hàbils. Aquest termini acaba dimecres, i aquesta va ser la data inicialment assenyalada per a la trobada, si bé finalment s’ha optat per dijous per raons «logístiques» per assegurar la presència de tots els vocals segons fonts de l’òrgan de govern dels jutges consultades per Europa Press.

Es tracta de la segona reunió extraordinària que se celebra sobre el tema de la reforma, en aquesta ocasió per la resposta negativa que el CGPJ ha obtingut de les reclamacions que va acordar el passat 17 de desembre, quan va sol·licitar al Congrés que tingués en compte informes a realitzar pel mateix Consell i per la Comissió de Venècia (Consell d’Europa) sobre els plans de reforma. Entre les funcions que poden veure’s limitades hi ha la dels nomenaments a la cúpula judicial quan els vocals es trobin en funcions, com passa actualment.

La resposta va arribar dimarts passat, quan la Mesa del Congrés, amb els vots del PSOE i d’Unides Podem, va acceptar tramitar pel procediment d’urgència la reforma per limitar les funcions al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mentre no sigui renovat. També va rebutjar els informes sol·licitats pels vocals d’aquest òrgan.

Competències constitucionals

Ja en la reunió del mes passat el CGPJ va manifestar, per àmplia majoria dels seus membres, que la proposta plantejada pels partits que sustenten al Govern afecta el nucli essencial de les competències que la Constitució li atribueix expressament en garantia de la independència judicial.

Els vocals del sector progressista d’aquest òrgan Álvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Pilar Sepúlveda i Concepción Sáez –tots ells designats a proposta del PSOE menys aquesta última, que va arribar de la mà d’IU– van votar en contra d’aquesta postura.

Notícies relacionades

La majoria, no obstant, va recordar en el seu comunicat al Congrés la transcendència constitucional de la modificació proposada i l’exigència d’interpretació així que amb el Dret de la Unió Europea que resulta de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que demanda que tota iniciativa legislativa «que delimiti els aspectes essencials de l’estatut dels membres del poder judicial o que afecti l’estatut o les funcions dels membres de l’òrgan de govern del poder judicial, hagi de tramitar-se donant audiència a tots els sectors implicats».

Això inclouria el mateix CGPJ i la Comissió Europea per a la Democràcia pel Dret (Comissió de Venècia –Consell d’Europa–) així com a les associacions judicials, de fiscals, els Consells professionals i als sindicats amb implantació en l’Administració de Justícia i les Comunitats Autònomes. Aquests informes, no obstant, no seran reclamats pel Congrés, que ha ignorat la petició dels vocals del CGPJ.