Entrevista

Arrimadas: «La meva mà continua estesa a Sánchez»

  • La presidenta de Cs es veu intentant bastir ponts a esquerra i dreta. Vol continuar resituant el seu partit en el centre després de la dretanització de l’última etapa de Rivera

  • «Votar el PSC és, indirectament, allargar el procés. És votar per un tripartit liderat per ERC i indults als líders de l’1-O», afirma davant la convocatòria electoral a Catalunya

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Inés Arrimadas (Jerez de la Frontera, 39 anys) va agafar les regnes de Cs en plena pandèmia. Després de la dretanització del partit que va propugnar Albert Rivera, ha intentat centrar el partit i ha donat el seu recolzament a Pedro Sánchez en diverses ocasions. En aquesta entrevista comenta com veu el panorama a Catalunya, l’augment dels contagis per Covid i la seva posició davant les reformes a curt i mitjà termini.

-¿A què atribueix els mals resultats que les enquestes donen a Cs en les eleccions catalanes?

-¿Són dolents per a un partit que tenia tres escons fa 10 anys? Podem continuar liderant el constitucionalisme. Em preocupa que els escons serveixin per fer un Govern constitucionalista, no tant quants en tingui cadascú.

-Si Salvador Illa (PSC) tingués l’opció de presidir la Generalitat, ¿Cs li facilitaria la investidura?

-El PSC té molta por del retard perquè sap que l’‘efecte Illa’ es desinfla. No vull fer president ni vicepresident [Pere] Aragonès. Illa va en un pack que és un tripartit. L’única solució, l’únic vot constitucionalista és el vot a Cs.

-¿Va intentar convèncer Lorena Roldán perquè no se n’anés al PP?

-Va dir que volia fer aquest pas i el va fer. [Carlos] Carrizosa és un magnífic candidat, incorpora recolzaments com el d’Anna Grau i en recupera d’altres. Els fundadors de Cs han recolzat expressament Cs a Catalunya.

-Amb esperit crític, ¿va ser una mala decisió que vostè deixés Catalunya?

-No es deixa Catalunya quan venim a Madrid. Catalunya està molt ben coberta amb Carrizosa i soc l’única líder catalana d’un partit nacional.

-¿Es penedeix de no haver intentat ser investida?

-¿Algú li ha preguntat a Artur Mas per què no es va presentar després de guanyar dues eleccions? És obvi; no tenia majoria al Parlament. Si m’hagués proposat, [Roger] Torrent no m’hauria donat una sessió d’investidura.

-Això no se sap.

-L’hi dic jo que sí que se sap. [El socialista Ángel] Gabilondo l’hi va demanar a l’Assemblea de Madrid i no li van donar una sessió d’investidura.

-Però, almenys, ho va demanar.

-¿I de què serveix? ¿Per què a Mas no li pregunten per què no va presentar la investidura? Mai he vist un periodista a Catalunya preguntar-l’hi. Alguna cosa hauré fet jo bé quan, de tot el temps que porto en política, la crítica més gran que em poden fer és aquesta.

-Alguns ministres consideren que els indults als presos de l’1-O ajudarien a «desinflamar» la crisi territorial.

-Els privilegis als polítics sempre generen problemes. I encara més quan estan dient que ho tornaran a fer. ¿Què guanyem amb indultar-los? ¿Que ho tornin a fer? És a dir, ¿allargar el procés? Per això votar el PSC és, indirectament, allargar el procés. Votar el PSC és [votar per] un tripartit liderat per ERC i indults als líders del procés perquè ho tornin a fer.

-¿Està d’acord que es concedeixi el tercer grau als que han complert una quarta part de la condemna?

-S’han d’acollir a les mateixes regles que qualsevol ciutadà corrent. Però no hi ha gaires delinqüents que diguin públicament «tornaré a reincidir quan surti». Tot i així, que les institucions els apliquin els mateixos paràmetres. Ni més ni menys.

-La Covid s’ha disparat. ¿Recolzaria que les comunitats poguessin decretar confinaments domiciliaris?

-Cs proposa un acord per a un confinament intel·ligent que ens n’eviti un de total i durador com el del març. Ha d’incloure ajudes directes als afectats, augment del teletreball, testatge massiu i acceleració de la vacunació. Les dades són dramàtiques. Hem d’endurir les mesures per consens.

-Va recolzar Sánchez en les pròrrogues de l’alarma i li va oferir negociar els Pressupostos. ¿Li continuarà allargant la mà?

-Cs continuarà defensant el seu ideari de partit de centre, liberal, i continuarà pensant en els ciutadans. Cada vegada que hagi de prendre una decisió, no pensaré si dona o treu vots, pensaré: «¿Això és correcte?». ¿Sí? Doncs ho fem. De vegades haurem d’allargar la mà a l’esquerra o la dreta, proposar coses que no són fàcils, d’altres direm «no, per aquí no passo». I després hi ha el repartiment dels jutges... A mi Sánchez que no em truqui per repartir-nos els jutges. ¿Allargar la mà per què? Per fer coses bones per a Espanya, sí, per fer coses dolentes per a Espanya, no.

-El Govern planteja allargar de 25 a 35 anys el període per calcular la pensió de jubilació. ¿Què li sembla?

-Un tema tan seriós no se soluciona amb una proposta. Garantir la sostenibilitat requereix reformes. El que vull és tenir un mercat laboral més conforme amb Europa: més qualitat del treball, més eficiència en l’ús dels recursos. Així garantirem les pensions. Això requereix consens.

-El Govern creu que cal anar derogant la reforma laboral de «manera progressiva». ¿Creu que hi ha aspectes d’aquesta legislació que són millorables?

-Per descomptat. Necessitem un sistema molt menys precari, de més qualitat, de flexiseguretat, en la línia del que fan altres països europeus. Tant el PP com el PSOE han sigut campions en precarietat i atur.

Notícies relacionades

-¿L’ha contactat el Govern per tenir el seu recolzament a les possibles reformes per actualitzar els criteris ètics de la monarquia?

-No n’hem parlat. La direcció de l’Estat de Felip VI té molt bona salut, només cal veure les enquestes. Una altra cosa és que s’hagi d’investigar el que la justícia digui de Joan Carles. Tot el que es pugui fer [per actualitzar la institució], per consens.