Els diners de la UE
Sánchez penalitzarà les autonomies que no executin els fons europeus
L’Executiu està dissenyant un sistema d’«incentius positius i negatius» per al compliment dels objectius
Les comunitats que executin les inversions amb eficàcia podran accedir a més diners
manuelrocha
El Govern està dissenyant un mecanisme d’«incentius positius i negatius» (premis i càstigs) per garantir que les comunitats autònomes executin amb eficàcia els fons europeus que els assigni l’Estat. Així ho va avançar aquest dimecres el secretari general d’Assumptes Econòmics i G-20, Manuel de la Rocha, en un seminari sobre ‘La gestió dels fons europeus i les comunitats autònomes’ organitzat per la Fundació Alternatives i l’Associació per una Espanya Federal.
La Unió Europea ha assignat a Espanya al voltant de 140.000 milions de fons europeus per a la reconstrucció postpandèmia de l’economia, dels quals al voltant de 70.000 milions seran en forma de transferències (diners a fons perduts). De la Rocha va explicar que els diners arribaran en forma d’un primer avançament i de dos desemborsaments a l’any, fins al 2023 (que és quan el Govern espera haver executat els seus plans) o fins al 2026 (que és el termini màxim atorgat per la Comissió Europea).
Segons De la Rocha, els desemborsaments es realitzaran en funció del compliment d’unes fites i uns objectius vinculats a l’aprovació de les reformes legislatives que el Govern està negociant amb Brussel·les i al compliment de les inversions previstes. «Si una comunitat autònoma no compleix, no se’l gasta o es retarda, pot posar en perill el desemborsament dels fons per a tothom», va explicar. Des del seu punt de vista, això indueix «un element positiu de lleialtat i cogovernança» entre les administracions; però, en tot cas, el Govern «ha de posar una condicionalitat a les comunitats: jo et transfereixo aquests fons, però tu has de complir uns objectius», va explicar.
Notícies relacionadesDins d’aquesta lògica, el Govern de Pedro Sánchez «està intentant dissenyar una sèrie d’incentius positius i negatius. Positius, perquè aquelles autonomies que executin i compleixin puguin absorbir més fons. I negatius, per a aquelles que no executin i pot ser que els seus fons siguin transferits...», va explicar De la Rocha sense acabar d’arrodonir la frase ni aclarir si el que volia dir és que aquests diners no executats en temps podrien ser traspassats a una altra administració. «Tots hem de complir», va rematar.
L’alt càrrec de la Moncloa va explicar que les comunitats accediran als fons europeus a partir de ‘convenis marc’ entre ministeris i autonomies, relatius a competències autonòmiques, com vivenda, medi ambient o d’altres. A partir d’allà, «hi haurà un repartiment de fons i condicionalitats». De la Rocha va saludar que algunes autonomies s’estiguin anticipant en l’elaboració de plans propis, però va insistir que aquests només podran ser encarrilats a través de les convocatòries d’ajuts dels diferents ministeris, que seran públiques i transparents i tindran uns terminis. Les autonomies també podran impulsar projectes de col·laboració publicoprivada, però, de la mateixa manera, aquests hauran d’encaixar en els plans que dissenyin els ministeris.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista