Mesures per a unes eleccions segures

Catalunya encara no sap si té cita amb les urnes el 14-F: aquest és el protocol establert per l’OMS

  • L’agència onusiana va llançar un paquet de recomanacions perquè les eleccions es portin a terme sense ensurts malgrat el coronavirus

BARCELONA 10 11 2019  Politica   Elecciones generales 10N - ambiente electoral  gente votando Acampada y colegio electoral de la universitat UB presencia policial mossos d esquadra        FOTO de FERRAN NADEU

BARCELONA 10 11 2019 Politica Elecciones generales 10N - ambiente electoral gente votando Acampada y colegio electoral de la universitat UB presencia policial mossos d esquadra FOTO de FERRAN NADEU / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat el llistat amb les 83 candidatures provisionals que es presentaran a les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer, uns comicis que estan en l’aire per l’evolució de la pandèmia del Covid-19. Mentre s’alcen veus a favor i en contra de l’ajornament del 14-F, convé recordar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va llançar un paquet de recomanacions perquè les cites amb les urnes es portessin a terme sense ensurts malgrat el coronavirus.

Document

En un document publicat per l’agència onusiana el 10 de desembre, s’admet que aquests esdeveniments amb afluències massives de persones als mateixos llocs i en forquilles temporals concretes tenen el perill de poder potenciar la propagació del SARS-CoV-2.

Reduir el risc davant les urnes

L’OMS assenyala que molts països i territoris han afrontat processos electorals –com és el cas d’Euskadi i Galícia– i ofereix un conjunt de mesures per assegurar que els comicis es porten a bon port. A les sis pàgines del document, l’OMS recomana mesures com ara impulsar el vot per correu i ampliar els horaris de votació, a més de l’habitual distància social, l’ús de mascaretes i el rentat de mans.

En aquesta guia per a autoritats, que s’absté de recomanar l’ajornament o no de les eleccions, l’objectiu és clar: que els ciutadans puguin exercir el sufragi actiu sense veure compromesa la seva salut. Per a això, desgrana els consells atenent criteris com recomanacions generals, mesures dels llocs, equipament de seguretat i grups de risc.

Respecte a l’espai, es recomana que els llocs siguin prou amplis com per evitar aglomeracions en moments de pic d’afluència, així com valorar l’establiment de punts de votació addicionals i organitzar les cues d’espera. Respecte al temps, la consigna és clara: ampliar la forquilla i reduir us temps al col·legi electoral.

Una trentena de mesures

Entre les 33 recomanacions de l’OMS, també s’insisteix en la importància d’esbombar les estades, així com de les barreres físiques per salvaguardar el personal de les taules. De fet, suggereix pantalles de plexiglàs per protegir-los.

Un dels aspectes on posa èmfasi és en la regulació dels fluxos humans. En concret, es recomana numerar les entrades, establir informació amb senyals, cartells que recordin les mesures, separar bé les taules i les zones i condicionar llocs d’espera.

Respecte dels materials, i tot i que no es prescriu l’ús de guants, se suggereix demanar als votants que portin bolis propis.

Malalts i avis

La institució sanitària també dedica un capítol especial als grups de risc, com malalts i avis. De fet, recomanen opcions com establir horaris i llocs exclusius per a ells, així com donar-los prioritat a les cues. Fins i tot s’ha establert una manera de procedir per si algú acudeix a votar amb símptomes de Covid. A més, també demanen que quedin exemptes de formar part de les meses. A Catalunya ja s’ha establert un protocol que permetrà exercir el dret al vot per franges horàries.

Notícies relacionades

Respecte als ciutadans en quarantena, remarquen que «no haurien de prendre part en cap acte de contacte interpersonal», tot i que recomanen que se’ls permeti votar en llocs especials o que es condicioni per a ells el vot telemàtic, una cosa ja contemplada a Catalunya. De fet, la JEC ha autoritzat que els ciutadans puguin imprimir el seu vot al seu domicili per evitar el mínim contacte en els punts de votació.

Totes aquestes mesures constituirien, segons l’OMS, el protocol que hauria d’aplicar-se perquè el 14-F es portés a terme a Catalunya de forma segura, reduint al mínim el risc de contagiar-se de Covid.