clamor unànime

Les patronals i els sindicats exigeixen al Govern no posposar les eleccions del 14-F

  • Foment, Pimec, CCOO i UGT insten l’Executiu català a evitar postergar els comicis per permetre obrir un nou cicle polític

Les patronals i els sindicats exigeixen al Govern no posposar les eleccions del 14-F
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Clamor unànime entre les patronals i els sindicats catalans perquè les eleccions al Parlament se celebrin el pròxim 14 de febrer. Els quatre agents socials més representatius exigeixen al Govern que faci tot el possible per no postergar els comicis, malgrat l’escalada de contagis durant aquesta tercera onada. Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT coincideixen en la necessitat d’obrir un nou cicle polític, acompanyat d’uns pressupostos i una obra de govern més enllà de la interinitat. I per a això veuen indispensable no postergar més la votació que obri una nova legislatura al Parlament de Catalunya; segons han manifestat els quatre màxims dirigents de les organitzacions socials.

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre va ser contundent en l’assemblea general de Foment, celebrada aquest dilluns. «Els empresaris necessitem que les eleccions al Parlament de Catalunya se celebrin el 14 de febrer i no es posposin», va afirmar. El debat ha guanyat efervescència en els últims dies i des del grup sindical també consideren que s’hauria d’evitar un ajornament, tal com va manifestar el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. «La salut i l’economia necessiten lideratge polític i més recursos econòmics», va afirmar a través del seu compte de Twitter. El líder sindical va qualificar de «molt necessàries» les eleccions i va considerar que posposar-les significaria «un greu problema».

L’escenari epidemiològic que dibuixen les projeccions elaborades des del Departament de Salut de la Generalitat no és bo. La previsió traslladada als partits polítics amb representació parlamentària dilluns passat assegurava que s’arribarà al pic de contagis uns dies abans de l’inici de la campanya electoral, i que al pic de pressió assistencial s’arribarà pocs dies abans de la jornada de votació. Divendres d’aquesta setmana està previst que el Govern i els partits consensuïn si posposen o no els comicis. «Si ara és un mal moment, posposar-les seria molt pitjor», afirma el secretari general de l’UGT de Catalunya, Camil Ros.

La contundència des de les esferes econòmiques contrasta amb l’ambivalència de la política i de moment ningú vol alçar la veu i ser el primer a advocar per un ajornament. El Govern està evitant pronunciar-se públicament al respecte, tal com va evidenciar aquest dimarts la seva portaveu, Meritxell Budó, en roda de premsa. I des del Govern central, el Ministre de Sanitat i candidat socialista, Salvador Illa, també ha defugit pronunciar-se i deixa la decisió en mans dels partits catalans. Enmig d’aquesta falta de concreció, els agents socials catalans han parlat clar i han expressat la seva aposta per mantenir el 14 de febrer com el dia en què els catalans estan cridats a les urnes. «Davant la greu crisi sanitària, econòmica i social que vivim, necessitem un Govern estable i que governi. I per a això són necessàries unes eleccions. És imprescindible l’aprovació urgent de pressupostos», declara el president de Pimec, Josep González.

Si no hi ha confinament domiciliari, a votar

Notícies relacionades

Fa mesos que els agents socials insisteixen, primer, en la convocatòria d’eleccions, i ara, que pengen d’un fil, que se celebrin. Les divergències entre socis de Govern ja eren motiu de crítica abans de la Covid i, de la mateixa manera que aquestes s’han intensificat durant la pandèmia, el clamor per eleccions entre els agents socials també s’ha accentuat. Aquests només veurien raonable ajornar els comicis si la situació epidemiològica s’agreugés fins al punt que el Govern es veiés obligat a decretar un confinament domiciliari. «Tenim l’exemple de Galícia i el País Basc, on no s’han observat repunts», afirma González, de Pimec.

Estabilitat, una legislatura llarga, pressupostos i polítiques que busquin els màxims consensos. Aquests són els comuns denominadors que demanen els agents socials al Govern. I això només ho veuen possible passant abans per les urnes. Els sindicats insisteixen des de fa diversos mesos en la falta de coordinació que veuen entre socis, cosa que condemna els catalans, segons sostenen, a polítiques parcials i limitades al departament que les pilota. No plans de més calat per abordar la crisi econòmica originada per la Covid. I les patronals insisteixen que aquesta falta de mirada a mitjà i llarg termini complica el compassament de les noves restriccions amb els ajuts per als sectors més afectats per aquestes.