Acusacions de narcotràfic

Iglesias es querella contra un coronel retirat per danyar el «seu honor personal» com a membre del Govern

  • El vicepresident segon acusa un exmilitar de calúmnies que ataquen la seva imatge «com a integrant del Govern d’Espanya»

Iglesias es querella contra un coronel retirat per danyar el «seu honor personal» com a membre del Govern
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias ha presentat una querella contra el coronel d’Infanteria retirat Diego Camacho als jutjats de Madrid per un presumpte delicte de calúmnies. El vicepresident segon i líder d’Unides Podem fa referència a les paraules de l’exmilitar que el va acusar de mantenir vincles amb el narcotràfic i el terrorisme internacional. «Constitueixen una atribució clara i contundent a Pablo Iglesias de fets concrets constitutius de delictes d’extrema gravetat que no només danyen el seu honor i imatge personal i política, sinó com a integrant del Govern d’Espanya», es detalla a la querella a què ha tingut accés Europa Press.

En el text, Iglesias apunta que les afirmacions de Camacho suposen un presumpte delicte de calúmnies i d’injúries greus. A més, fixa una fiança de 18.000 euros a causa de la «gravetat» de les declaracions i al fet que el coronel retirat les ha reiterat en diverses entrevistes des del mes de maig passat. El vicepresident segon recull que fa aquest pas després d’haver sol·licitat a Camacho que es retracti.

Entre els fets que Camacho adjudica a Iglesias hi ha haver «cobrat diners procedents de desfalcs i del narco veneçolà», proporcionar passaports falsos a membres del partit-milícia libanès Hezbol·là o col·laborar amb la seva exassessora Dina Bousselham per revelar informació secreta al Marroc. «No hi pot haver atac més greu a la integritat moral d’un governant per afirmar que aquest treballa per a potències estrangeres, sobretot quan l’atac procedeix d’una persona la condició de militar i exintegrant del Cesid de la qual el doten d’una aura d’ètica i credibilitat que fa presumir que les seves manifestacions són veraces», afirma Iglesias en l’escrit.

«No ens trobem davant una crítica a la seva actuació política o com a membre del Govern», continua la querella abans d’insistir que es tracta d’«una desqualificació, un atac personal i directe, desproporcionat i aliè a qualsevol justificació amb base a l’exercici dels drets consagrats a l’article 20 de la Constitució».

Encreuament de retrets

Notícies relacionades

Aquest és un més dels xocs amb militars retirats a què el Govern de coalició ha de fer front des de fa diversos mesos. Després de conèixer-se diverses cartes d’exmembres de l’Exèrcit a Felip VI i després de desvelar-se fa uns mesos un grup de Whatsapp en què antics militars cridaven 26 milions d’espanyols, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va aprofitar la Pasqua Militar per rebutjar aquesta «minoria» que «qüestiona irresponsablement les bases de la convivència».

No obstant, dijous passat, el tinent general retirat Emilio Pérez Alamán va escriure una carta oberta a Robles advertint que són «més que una minoria». «No miri amb els ulls del seu vicepresident segon els militars, ni en actiu ni retirats. En tots aquests només trobarà amor a Espanya i esperit de sacrifici per tots els espanyols», detalla Pérez Alamán en la missiva abans d’assenyalar que dels actuals membres del Consell de Ministres «pocs poden salvar els mobles».