Llaços ultra

Els vincles amb Vox dels exmilitars que van firmar el manifest contra el Govern

  • Els principals impulsors de l’escrit contra l’Executiu recolzen la formació d’extrema dreta a les xarxes socials i van arribar a formar-ne part en els seus inicis
  • Alguns d’aquests ex alts càrrecs de l’Exèrcit van subscriure una declaració el 2018 defensant la figura de Franco com a «militar exemplar»
Els vincles amb Vox dels exmilitars que van firmar el manifest contra el Govern
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dissabte passat, un dia abans de la celebració del 42è aniversari de laConstitució, es va fer públic un manifest firmat per més de270 exmilitars en el qual advertien del «deteriorament de la democràcia», «la imposició d’un pensament únic» i avisaven que la «unitat d’Espanya està en perill». Més enllà de carregar contra el Govern de coalició delPSOEiUnides Podem, els principals impulsors d’aquest text mantenen vincles estrets ambVoxi exhibeixen sense pudor el seu recolzament a les xarxes socials a la formació d’extrema dreta.

L’escrit, que lamenta «els menyspreus a Espanya, les humiliacions als seus símbols, el menyspreu al Rei i els atacs a la seva efígie» per part de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, està impulsat pel tinent generalEmilio Pérez Alamáni l’almirallJosé María Treviño, junt amb el tinent generalJuan Antonio Álvarez Jiménez. El primer d’ells mostra el seu suport al projecte deSantiago Abascala Twitter de manera reiterada, mentre que Treviño va arribar a formar part del partit el 2014.

Pérez Alamán, excap del Comandament Militar de les Canàries i principal signant del manifest de dissabte passat, declara a través del seucompte a Twitterla seva proximitat a Vox. La gran majoria de les publicacions que l’exmilitar comparteix en aquesta xarxa social són missatges difosos per diferents dirigent de la formació d’ultradretes. Entre ells deFulgencio Coll, el portaveu de Vox a l’Ajuntament de Palma de Mallorca i cap d’Estat Major de l’Exèrcit de Terra des del 2008 al 2012, que va aplaudir la moció de censura presentada contra l’Executiu de Sánchez. També ‘retuiteja’ les opinions del diputat nacional de Vox i general de divisió,Alberto Asarta i del compte oficial de l’agrupació de Vox aEl Pardo.

L’últim missatge publicat per Pérez Alamán interpel·la directament la ministra de Defensa,Margarita Robles. «Sembla mentida que desconegui que tenim de dret al seu ús [de l’uniforme militar] de per vida. Fins i tot molts morts s’enterren amb ell», va sentenciar després que la ministra socialista carregués contra els exmilitars que van enviar una missiva al Rei emparant-se «amb una carrera militar que ja no serveix».

El projecte ultra

La implicació deJosé María Treviño, almirall de l’Armada Espanyola fins al 2013, amb Vox és més gran. L’ex alt comandament de l’Exèrcit va formar part de la candidatura d’Abascal per dirigir el partit l’any 2014. L’actual líder ultra va conformar la llistaReGeneraciónV, dotze persones de la seva confiança per ocupar el Comitè Executiu Nacional de la formació. El número tres era Treviño. «Vox, una eficaç administració, un alt en la corrupció, una Espanya millor», amb aquesta cita es presentava l’almirall en el seu perfil per a la candidatura.

En aquells moments, l’actual portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, feia bandera del fitxatge de Treviño a les xarxes socials. «José María és Vox», presumia a Twitter després de destacar que l’almirall parlés cinc idiomes i hauria sigut «representant militar d’Espanya al’OTAN». Des del compte oficial de la formació també s’anunciava la incorporació de Treviño a l’equip d’Abascal.

Afecció a la dictadura

Notícies relacionades

En el manifest firmat que es va fer públic dissabte passat, els 271 exmilitars mostren el seu rebuig dels comentaris realitzat enun xat privat per altres exmembres de l’Exèrciten qui mostren el seu desig d’«afusellar 26 milions» de persones. «Els signants d’aquesta Declaració volen manifestar la seva completa desvinculació i desgrat amb el que s’ha expressat en un xat privat –difós en diversos mitjans– aliè al nostre sentir i essència de soldats», afirmen, tot i que reconeixen que comparteixen «les mateixes inquietuds».

No obstant, Pérez Alamán, Treviño i Álvarez Jiménez van firmar un altre manifest el 2018: «Declaració de respecte i desgreuge al general Francisco Franco Bahamonde, soldat d’Espanya». En aquest text defensaven el dictador com un «militar exemplar per a tots els soldats» i la figura del qual estava sent «vilipendiada fins a extrems inconcebibles, sense cap objectivitat».