Celebració de la Pasqua Militar

El Rei i la ministra Robles recorden als exèrcits el valor de la Constitució

  • Felip VI indica a les Forces Armades que la Constitució «és el camí triat lliurement i democràticament pel poble espanyol»

  • La titular de Defensa rebutja «la insignificant minoria» de militars que «qüestiona irresponsablement les bases de la convivència»

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Cap autoritat té cap altra base a Espanya que la Constitució, i els militars l’acaten sense condicions. Felip VI ho ha recordat aquest dimecres al remarcar en el seu discurs de la Pasqua Militar que la Carta Magna «és el camí decidit lliurement i democràticament pel poble espanyol. Tots estem incondicionalment compromesos amb ella perquè és l’origen de la legitimitat de tots els poders i de totes les institucions de l’Estat».

En la mateixa cerimònia, celebrada al Palau Reial de Madrid, la ministra Margarita Robles ha sentenciat amb vehemència que «ningú té dret, i menys els que al seu dia van vestir l’uniforme de les Forces Armades, a perjudicar l’immens prestigi que tenen els nostres Exèrcits, amb la plena consciència i agraïment de la societat espanyola».

El monarca i la titular de Defensa han fet aquestes afirmacions en dos discursos d’una festivitat castrense que venia precedida per l’expectació sobre quin lloc ocuparia en la celebració la polèmica pel xat reaccionari de militars jubilats en què es parlava d’«afusellar 26 milions» de persones i les cartes contra el «govern social-comunista avalat per filoetarras» que altres uniformats han subscrit i enviat a la Zarzuela.

En les frases de més contingut polític del seu discurs, i sense fer al·lusió directa a aquests pronunciaments, el Rei ha descrit els militars com «homes i dones que protegeixen la nostra llibertat i seguretat dins i fora de les nostres fronteres», i ha apuntat que la legitimitat que emet la Constitució «es renova cada dia respectant-la i observant-la».

Felip VI ha enviat als exèrcits el missatge que «la nostra Constitució, reflex d’Espanya», és «font de cohesió, marc i garantia de convivència, d’estabilitat i de solidesa democràtica».

«Deliris» d’«una minoria»

La ministra ha contestat de forma més directa en la seva intervenció, al descriure els promotors d’aquests pronunciaments públics contra el Govern com una «minoria insignificant, que només es representa a si mateixa, que busca una publicitat i un protagonisme, que ni mereix ni té i que qüestiona irresponsablement les bases de la convivència a Espanya».

Aquesta minoria, ha dit Margarita Robles «només mereix el rebuig més absolut, per la seva intolerància, els seus deliris i el seu allunyament total dels valors castrenses». 

La titular de Defensa ha assegurat al Rei que «comptem amb unes Forces Armades modernes, altament preparades i formades exclusivament en el marc de la Constitució». I en aquell moment ha reblat la didàctica constitucional d’aquesta jornada al recordar als militars que «els valors i drets recollits a la nostra Constitució delimiten l’espai moral i polític en què ha de discórrer el nostre Estat social i democràtic de dret i tenen la seva màxima expressió en la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític, que consagra la nostra Carta Magna».

La cerimònia s’ha vist marcada per les severes limitacions que imposa la pandèmia. L’ocasió ha proporcionat l’oportunitat per a la primera trobada entre el Rei i el president Pedro Sánchez després que aquest anunciés un camí legislatiu de regeneració de la institució monàrquica a Espanya. Sánchez i el Rei han conversat molt breument a la porta del palau, en l’espai de només una salutació i una felicitació de l’any nou.

Notícies relacionades

Aquest any després no es pren el vi d’homenatge habitual, per la qual cosa tampoc hi ha hagut més ocasions per a trobades. Al saló del tron del Palau Reial, altres anys ple de militars i autoritats civils, aquesta vegada només han pogut ser dotze uniformats que han sigut condecorats pel monarca a proposta del Ministeri de Defensa.

A més, han presenciat in situ la cerimònia el cap d’Estat Major de la Defensa, el tinent general Miguel Villarroya; els caps dels exèrcits de Terra, Aire i Armada i el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, amb la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez.