Camí de les urnes

L’enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes 2021, en 6 claus i 6 gràfics

  • Consulteu els resultats del sondeig complet

L’enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes 2021, en 6 claus i 6 gràfics
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si la pandèmia no ho impedeix, els catalans votaran el 14 de febrer que ve per decidir el futur Govern. A poc més d’un mes per a aquests comicis, el tauler electoral ha donat un tomb i ha deixat més oberta si és possible la carrera cap a les urnes en un context marcat per la incertesa entorn de l’evolució del coronavirus. Aquestes són, en gràfics, les claus principals de l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, elaborada del 4 al 7 de gener a partir de 801 entrevistes.

Tomb al tauler electoral

La irrupció de Salvador Illa com a candidat dispara les expectatives del PSC de cara al 14-F i podria disputar-li la victòria a l’independentisme. A un mes dels comicis, els socialistes superen ERC i JxCat i es posen primers, quan fa un mes anaven tercers. Al seu torn, l’avantatge dels republicans sobre els postconvergents es fa més petita i ja és de només 1,9 punts. Les tres formacions es mouen en una forquilla de només 6 escons.

L’‘efecte Illa’ és un llast per a comuns i Cs

Amb Illa el PSC reté més quantitat de votants que els que retenia Iceta, i al seu torn ha aconseguit atraure més electors de totes les seves formacions limítrofes. Els més perjudicats serien els comuns, ja que gairebé tres de cada 10 votants de Catalunya en Comú-Podem ara escollirien la papereta d’Illa. A més, els socialistes farien una bona mossegada per la dreta i atraparien un de cada quatre votants de Ciutadans i una desena part de simpatitzants del PP.

La clau de la governabilitat

Amb aquests resultats, el candidat d’ERC, Pere Aragonès, continuaria tenint a la mà la clau de la governabilitat: podria reeditar el Govern actual amb JxCat apuntalat per la CUP o crear una alternativa amb socialistes i comuns. De fet, a la forquilla més alta, el PSC i ERC sumarien una majoria absoluta per si sols.

President preferit

Salvador Illa és el favorit com a president i supera en 8,5 punts el registre de Miquel Iceta. Els votants dels comuns, del PP i de Cs prefereixen el ministre de Sanitat abans que els seus presidenciables. Aragonès i Illa són els caps de llista més ben valorats, per davant de Sabater i Borràs.

Clamor pels indults

El 72% dels catalans estan a favor d’indultar els presos del procés. El percentatge favorable ha crescut respecte al sondeig publicat l’octubre del 2019, ja que els partidaris d’aquesta via llavors representaven el 62,1%. La reivindicació és transversal més enllà de tendències ideològiques, ja que sis de cada deu votants no independentistes són favorables a concedir la mesura de gràcia a la cúpula de l’1-O.

Aval a la gestió de la Covid

Els catalans es divideixen a l’hora de valorar qui ha gestionat millor la lluita contra el coronavirus. El 47,7% opina que el Govern i la Generalitat igual, mentre que el 22,6% creu que cap dels dos ha estat a l’altura de les circumstàncies. Ara bé, els que consideren que la institució catalana ha actuat amb més diligència dupliquen els que afirmen que l’Executiu central ha maniobrat amb més aptitud.

>