DAVANT ELS ESCÀNDOLS DE JOAN CARLES I

Calvo elogia el discurs del Rei i suggereix que hi haurà una llei de la Corona

  • La vicepresidenta assenyala que la intervenció va ser «clara i tranquil·litzadora» i anuncia que Pedro Sánchez i Felip VI «tenen posat el rumb a un futur important per a la Monarquia» 

  • Acusa el PP d’estar instal·lat en «la destrucció» per les seves crítiques al repartiment de vacunes

undefined55995942 01 01 1970 el rey felipe vi  politica europa espa a sociedad201127184446

undefined55995942 01 01 1970 el rey felipe vi politica europa espa a sociedad201127184446 / CASA DE S M EL REY

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Carmen Calvo ha portat a terme una encesa defensa del discurs que va pronunciar Felip VI la nit de Nadal, en què va passar de puntetes pels escàndols del seu pare, als quals amb prou feines va dedicar una vaga frase, en què assegurava que els «principis morals i ètics» obliguen «a tots sense excepcions» i «estan per sobre de qualsevol consideració personal o familiar». Les paraules del Rei van ser criticades per tots els aliats del PSOE, incloent-hi el seu soci de coalició, Podem, que en els últims mesos afila les seves crítiques a la Monarquia. La part socialista del Govern, mentrestant, va guardar silenci. Però aquest dilluns, la vicepresidenta primera ha considerat que la intervenció del cap de l’Estat, que ella coneixia per endavant, ja que és l’encarregada de la relacions entre Moncloa i Zarzuela, va ser «clara i tranquil·litzadora». 

Calvo no ha sigut gaire clara, però ha obert la porta a la possibilitat que Felip VI prengui noves iniciatives per millorar la transparència de la Direcció de l’Estat, així com per allunyar-se de Joan Carles I. Des que va arribar al tron, el 2014, el Monarca només ha aprovat la prohibició que la família reial pugui rebre regals de diners, una cosa que el seu pare no ha respectat, com a prova el polèmic pagament a Hisenda de gairebé 680.000 euros per despeses no declarades amb diners que provenien del milionari Allen Sanginés-Krause. 

«Felip VI éestà absolutament compromès a servir el seu país», ha dit Calvo a La 1 davant una pregunta directa sobre noves mesures per part del Rei, que ha renunciat a l’herència del seu pare i ha forçat la seva marxa d’Espanya, l’estiu passat. La vicepresidenta també s’ha referit a la possibilitat que s’aprovi una llei de la Corona, donant a entendre que la Moncloa i la Zarzuela la contemplen. «El president i el Rei tenen posat el rumb a un futur important per a la Monarquia», ha anunciat. 

Casado, en la «destrucció»

Amb les primeres dosis de la vacuna de Pfizer que s’han injectat a 9.750 persones, el Govern va decidir diumenge passat no entrar en les crítiques del PP pel repartiment de dosis. L’Executiu no volia que un dia tan històric i anhelat es veiés entelat per una nova racció de la constant crispació política. Així que no va contestar a Pablo Casado, Isabel Díaz Ayuso i Ana Pastor, que insistien, sense aportar dades per sustentar la tesi, que la distribució no estava sent «equitativa». Però aquesta vegada Calvo sí que ha reaccionat. Amb contundència, ha acusat els conservadors d’estar instal·lats en la «destrucció».  

Notícies relacionades

«Costa molt reconèixer el PP, un partit que ha tingut tanta importància institucional. No està en l’oposició, està en la destrucció», ha dit. «El seu és un missatge molt negatiu per als interessos d’Espanya. És molt difícil d’entendre que ahir el PP anés a la contra de l’ànim que respira Espanya», ha insistit. 

Davant l’acusació que el repartiment perjudicava les autonomies governades pels populars, la vicepresidenta s’ha aturat en l’últim Consell Interterritorial, del passat 23 de desembre. La cita va servir perquè el Govern i les diferents comunitats, incloses les governades pel partit que lidera Casado, consensuessin la distribució de les una mica més de quatre milions i mig de dosis que Espanya rebrà en les pròximes 12 setmanes, prioritzant en un primer moment la gent gran en residències i el personal d’aquestes instal·lacions. «Quan s’asseu en el Consell Interterritorial, el PP arriba a acords molt sòlids i majoritaris», ha assenyalat la número dos del Govern.