L’ús dels fons reservats del Govern de Rajoy

El PSOE presidirà la comissió del Congrés que investigarà l’operació Kitchen

  • El Congrés constitueix la taula de l’òrgan, amb majoria de socialistes i Unides Podem
  • Al gener s’aprovaran el seu pla de treball i les primeres compareixences
El PSOE presidirà la comissió del Congrés que investigarà l’operació Kitchen
2
Es llegeix en minuts

El PSOE presidirà finalment la comissió d’investigació sobre l’anomenada operació Kitchen, la missió que el Govern de Mariano Rajoy va posar presumptament en marxa per eliminar informació compromesa sobre el finançament irregular del PP i mirar d’obstaculitzar la instrucció del ‘cas Bárcenas’. L’òrgan s’ha constituït aquest dimarts amb l’elecció dels membres de la Mesa que dirigirà els seus treballs, i en la qual el PSOE i Unides Podem s’han assegurat la majoria amb tres llocs davant els dos del PP. La socialista Isaura Leal presidirà la comissió.

Aquest dilluns, el PSOE, Podem i altres grups (ERC, Bildu, Junts, PDECat, Més País, Compromís i Nova Canàries) van prendre la iniciativa per poder habilitar el gener i que la comissió pugui fer ja les seves primeres reunions el mes que ve una vegada avui s’ha constituït oficialment. El gener, el juliol i l’agost no inclouen activitats parlamentàries, segons marca la Constitució, tret que es convoquin expressament.

En les pròximes setmanes es decidirà la llista de compareixents que hauran de passar per aquest òrgan i es concretarà el calendari de treball. Els dos socis de l’Executiu discrepen sobre els convidats estrella. El PSOE vol convocar Rajoy, però no Pablo Casado, perquè no va tenir relació directa amb aquest escàndol. Podem no ho veu igual i creu que l’actual líder del PP té molt a dir-hi. Tots dos coincideixen, després del canvi d’opinió dels socialistes, que haurà de comparèixer l’excomissari José Manuel Villarejo, que va gravar àudios que han servit per treure a la llum algunes converses comprometedores dels dirigents del PP per destruir proves que els perjudicaven. Es dona per fet que seran interrogats l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz; el que va ser el seu número dos, Francisco Martínez, i l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

Notícies relacionades

La previsió és que la comissió pugui aprovar al gener el seu pla de compareixences i les peticions de documentació, tot i que els testimonis no començarien fins al febrer, ja en el nou període de sessions. I amb les eleccions catalanes a la cantonada.

Els membres del PP i Vox

El PP ha elegit com membres de l’òrgan (dels quals cap serà a la mesa) el seu portaveu adjunt Carlos Rojas; i els seus portaveus en Justícia, Luis Santamaría, i en Interior, Ana Belén Vázquez, mentre que Vox estarà representada per la secretària general del grup, Macarena Olona, que exercirà de portaveu i que tindrà com a escuders Víctor González Coello de Portugal i José María Figaredo. Íñigo Errejón (Més País) i Míriam Nogueras (Junts) actuaran pel Grup Plural; Edmundo Bal ho farà per Ciutadans; Mikel Legarda, pel PNB; Oskar Matute, per EH Bildu, i Carlos García Adanero, d’UPN, serà el representant del Grup Mixt.