Polèmica entre els poders de l’Estat

El CGPJ va debatre i va rebutjar dimitir en bloc per forçar la seva renovació

  • El vocal Álvaro Cuesta va presentar un vot particular per forçar que es votés una sortida al bloqueig
  • Quatre membres més de l’òrgan judicial van avalar una iniciativa que necessita majoria per ser efectiva
GRAF812  MADRID  07 09 2020 - El rey Felipe VI acompanado por el presidente del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ)  Carlos Lesmes (2i)  el ministro de Justicia  Juan Carlos Campo (2d)  la fiscal general del Estado  Dolores Delgado (i)  y el presidente de la sala de lo civil del TS  Francisco Marin Castan (d)  al inicio del acto de inauguracion del ano judicial en una ceremonia celebrada este lunes en el Salon de Plenos del Tribunal Supremo  en Madrid  El monarca inaugura un ano judicial totalmente inaudito  marcado por las restricciones de la COVID-19  que hicieron que  al protocolo habitual de este solemne acto  se sumara el sanitario para cumplir con las medidas de seguridad impuestas por la pandemia  EFE J J  Guillen POOL

GRAF812 MADRID 07 09 2020 - El rey Felipe VI acompanado por el presidente del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) Carlos Lesmes (2i) el ministro de Justicia Juan Carlos Campo (2d) la fiscal general del Estado Dolores Delgado (i) y el presidente de la sala de lo civil del TS Francisco Marin Castan (d) al inicio del acto de inauguracion del ano judicial en una ceremonia celebrada este lunes en el Salon de Plenos del Tribunal Supremo en Madrid El monarca inaugura un ano judicial totalmente inaudito marcado por las restricciones de la COVID-19 que hicieron que al protocolo habitual de este solemne acto se sumara el sanitario para cumplir con las medidas de seguridad impuestas por la pandemia EFE J J Guillen POOL / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar, dijous passat, sol·licitar al Congrés que li demani informe sobre l’última proposició de llei de PSOE i Unides Podem que li afecta, això és, la que impulsa la reforma del mateix CGPJ perquè no pugui portar a terme més assignació de places de jutges fins que no hagi sigut renovat. També s’advoca per demandar valoració a Europa. En aquest mateix Ple, a més, es va debatre i finalment es va rebutjar la possibilitat que els membres d’aquest òrgan dimitissin en bloc per forçar els polítics que, d’una vegada, procedeixin a la seva renovació com marca la Constitució.

L’esmentat debat va arribar de la mà d’un vot particular que es va presentar a la resolució acordada, firmat per Álvaro Cuesta, i que es van adherir també els vocals Concepción Sáez Rodríguez; Clara Martínez de Careaga; Pilar Sepúlveda García de la Torre i Rafael Mozo Muelas. «Considero que el CGPJ ha de defensar la seva dignitat com a institució, evitar confusions i que debats com aquests es produeixin quan estigui en funcions i bloquejada la seva renovació; impedir que aquest òrgan constitucional sigui instrumentalitzat per les forces polítiques en els seus debats. Així mateix, és necessari posar les Cambres davant la seva responsabilitat constitucional de renovar en termini el Consell», afirma Costa en el seu escrit, a què va tenir accés aquest diari.

Document

Notícies relacionades

En aquest vot particular, que ja ha sigut remès al Congrés al costat de la resolució aprovada per CGPJ, s’especifica la solució que planteja el seu autor per sortir del bucle. «Considero que la millor aportació en aquest moment històric és la renúncia de tots els seus membres o d’una majoria d’onze, per impedir que aquest es pugui constituir vàlidament i perquè qui bloqueja la renovació de les institució perdi tota esperança en manipular-lo, «o controlar-ho per la porta d’enrere, i interferir en els seus acords», afegeix.

Quan va arribar el moment de votar aquesta iniciativa en Ple, Cuesta va rebre l’aval d’uns altres quatre vocals, davant 16 vots contraris a la dimissió en bloc. Com ell mateix recordava en el vot particular, es necessita almenys que 11 vocals de la institució judicial renunciïn al seu lloc per forçar el Parlament a què procedeixi urgentment a la seva renovació. Una renovació que ja porta bloquejada dos anys per la falta d’acord entre el PSOE i el PP per portar-la a terme.