Sentència de l’Audiència Nacional

L’Audiència Nacional absol els 12 acusats d’enaltir Resistencia Galega

  • El tribunal declara que Causa Galiza i Ceivar es van constituir respectivament per promoure la cultura galllega i als presos
  • La fiscalia demanava penes d’entre 4 i 12 anys de presó per enaltiment del terrorisme i organització criminal
zentauroepp51018562 audiencia nacional200622193413

zentauroepp51018562 audiencia nacional200622193413 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Audiència Nacional ha absolt les 12 persones que van ser jutjades per enaltiment de l’organització terrorista Resistencia Galega a través de les associacions Causa Galiza i Ceivar, per a qui la fiscalia sol·licitava condemnes d’entre 4 i 12 anys de presó, per enaltiment del terrorisme i per pertinença a organització criminal per fer-ho. El ministeri públic també sol·licitava la dissolució de Causa Galiza i Ceivar.

La sentència declara provat que Causa Galiza es va constituir per promocionar la cultura i, fonamentalment, la llengua gallega, la defensa del patrimoni natural, social i cultural de Galícia i l’afirmació de Galícia en tots els àmbits socials i culturals, sent el biaix dels seus integrants i la finalitat de l’associació la d’operar en el marc polític com a grup que defensa una ideologia independentista.

Després de descriure els actes que organitza, com el ‘Dia da Galiza combatente’ o el ‘Dia da Patria Galega’, la Sala assenyala que no «s’ha acreditat que l’esmentada associació tingués relació, personal o institucional, amb el grup denominat Resistencia Galega, alguns dels membres dels quals havien sigut condemnats per activitats terroristes». 

Tampoc s’ha acreditat, afirma, que entre les finalitats de l’associació fos la d’enaltir o justificar les accions portades a terme pel grup Resistencia Galega o per algun dels seus membres, «sense perjudici que l’associació o algun dels seus membres participés en actes de rebuda a presos condemnats per delictes relacionats amb activitats de caràcter violent o terrorista o accions de protesta en ocasió de la celebració de judicis contra les esmentades persones i participa en campanyes per reclamar l’acostament de presos gallecs al territori de la comunitat autònoma». 

Recolzament a presos

Respecte de Ceivar, la Sala explica que es va crear per donar tota mena de suport als presos que per diversos motius haguessin sigut condemnats a causa de la seva militància independentista. A través d’això, els acusats van realitzar activitats de suport als militants independentistes presos, tant a través de l’assistència jurídica, com del recolzament sanitari, econòmic i social.

Notícies relacionades

La sentència no considera acreditat que Ceivar estigués relacionada, organitzativament o a través dels seus elements personals, amb l’organització Resistencia Galega. Tampoc que fos la seva finalitat enaltir o justificar les accions violentes realitzades per individus integrats a l’esmentada organització, sense perjudici que aquella o alguns dels seus membres participés en actes de rebuda als seus presos.

«Resulta innegable la immersió de les dues associacions en l’àmbit de la lluita independentista plasmada en multitud de moviments que han tingut al llarg dels últims anys a la comunitat autònoma», diu l’Audiència, que afegeix que «no pot entendre’s, en vista de la prova practicada en el plenari, que fos la finalitat de tals associacions la de portar a terme actes d’enaltiment amb rellevància criminal, ni que els actes d’homenatge realitzats auspiciats o participats per tals grups poguessin revestir la rellevància criminal que el fiscal pretén a la seva tesi acusatòria». Ans al contrari, assenyala que la seva orientació política és mereixedora de protecció constitucional.