CORRUPCIÓ URBANÍSTICA

El Suprem rebaixa la pena a tres condemnats per la trama Pretòria

  • La condemna per a l’exdiputat socialista Luis Andrés García, ‘Luigi’, passa dels set anys de presó a una mica més de quatre
  • L’alt tribunal confirma els cinc anys i vuit mesos de presó imposats a l’exalcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz
MADRID 23 03 2017 POLITICA JUICIO PRETORIA   En la imagen Luis Andres  Garcia     Luigi    entrando en la Audiencia Nacional esta manana  Imagen DAVID CASTRO

MADRID 23 03 2017 POLITICA JUICIO PRETORIA En la imagen Luis Andres Garcia Luigi entrando en la Audiencia Nacional esta manana Imagen DAVID CASTRO / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de 5 anys i 8 mesos de presó a l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, per la trama Pretòria, però ha rebaixat la d’uns altres tres condemnats, entre els quals la del presumpte líder i exdiputat del PSC Luis Andrés García, «Luigi».

La sala penal de l’alt tribunal ha revisat la sentència de l’Audiència Nacional sobre la presumpta xarxa de corrupció urbanística en municipis catalans entre els anys 2002 i 2009, per la qual van seure a la banqueta l’exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta i l’exconseller d’Economia Macià Alavedra, ja mort. Després d’arribar a un acord amb la fiscalia durant el judici, tots dos van acceptar gairebé dos anys de presó i van rebutjar, com uns altres cinc acusats, recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem.

Sí que ho va fer l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) Bartomeu Muñoz, a qui el Suprem ha confirmat la condemna de 5 anys i 8 mesos de presó; i l’exdiputat del PSC Luis Andrés García Sáez, ‘Luigi’, que ha vist la seva pena rebaixada de 7 anys a 4 anys i 2 mesos de presó, a l’haver sigut absolt d’un delicte de falsedat documental i haver-se reduït la seva condemna relativa al delicte de suborn.

El Suprem també rebaixa lleugerament la condemna a l’empresari Josep Singlà, que es queda en un any i quatre mesos, per delictes de tràfic d’influències continuat en concurs medial amb un delicte continuat de prevaricació i per suborn; i la del considerat número dos de ‘Luigi’, Manuel Varela, condemnat a 1 any i 8 mesos.

Operacions urbanístiques

Aquest cas gira al voltant d’operacions urbanístiques portades a terme entre els anys 2002 i 2009 a les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneras i Badalona, que van ser manipulades pels acusats per embutxacar-se milions d’euros, bé directament o bé a través de mitjancers o testaferros.

Notícies relacionades

L’Audiència Nacional va aplicar a tots els acusats l’atenuant de dilacions indegudes, ja que van transcórrer 8 anys i 8 mesos des que es va produir l’operació Pretòria fins a la sentència. A l’analitzar-la, el Suprem ha confirmat els pronunciaments del tribunal, a excepció del que fa referència a les modificacions de les penes imposades al considerar parcialment els recursos de García Sáez, Singlà i Valera, segons informa Efe.

En el cas de Bartomeu Muñoz, el tribunal ha desestimat el seu recurs i ha validat la legalitat de les intervencions telefòniques que van tenir lloc durant la investigació i les proves que van portar l’Audiència a la «inequívoca conclusió» que es van modificar contractes i plans urbanístics «sota una falsa aparença de legalitat», amb «informes complaents, sense rigor ni objectivitat» per tal d’aconseguir l’enriquiment dels acusats.