OPERACIÓ VOLOH

La Guàrdia Civil troba una factura falsa per desviar fons públics a Waterloo

  • Els investigadors rastregen l’activitat de l’informàtic de Waterloo Josep Cabaní
  • Els agents sospiten de l’existència de malversació i blanqueig de capitals
28 10 20 Igualada Operatiu de la Gurdia civil  entrades i registres   A casa de Oriol soler Foto  Marc Vila

28 10 20 Igualada Operatiu de la Gurdia civil entrades i registres A casa de Oriol soler Foto Marc Vila / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una factura falsa girada a la Plataforma pro seleccions Esportives Catalanes per l’informàtic de Waterloo Josep Cabaní va servir presumptament per desviar fons públics, mitjançant criptomonedes, a l’estructura de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Bèlgica, segons la conclusió d’un informe de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, i que ha sigut remès al jutge de Barcelona Joaquín Aguirre que investiga el ‘cas Voloh’

L’institut armat afirma que ha comprovat la fal·làcia d’una factura de 10.559 euros que Cabani va girar a la Plataforma l’agost del 2017 pel manteniment de cinc ordinadors portàtils i altres serveis informàtics. «Considerem que aquesta factura pot ser únicament i exclusivament la manera de transformar part d’una subvenció pública rebuda de manera fraudulenta» per Plataforma, «de manera que es dona aparença de legalitat a una cosa que no en té, de manera que seríem, a més del delicte precedent [malversació], davant una conducta típica de blanqueig de capitals».

El jutge Aguirre atribueix a Cabaní un paper clau en la desviació de fons públics –de la qual es nodreix la Plataforma– a Puigdemont mitjançant criptomonedes i en la creació d’una «república digital» per eludir els controls de l’Estat.

Després de l’operació del 28 d’octubre passat que va derivar en una vintena de detencions –entre aquestes, les dels empresaris pròxims a CDC i ERC David Madí i Xavier Vendrell–, la Guàrdia Civil va prendre declaració com s testimonis, entre els dies 4 i 5 de novembre passats, a treballadors de la Plataforma en relació amb aquesta factura, intervinguda en els registres.

En l’interrogatori, se’ls va preguntar per aquesta factura emesa per Cabaní, que la Guàrdia Civil ja tenia sota sospita, davant els indicis que va servir per pagar els honoraris dels advocats belgues de l’expresident. Els agents també estan rastrejant les transferències realitzades a una entitat que ofereix solucions financeres i canviar bitcoins

Ordinadors vells

La factura investigada, sota el concepte de «serveis de manteniment 2017», inclou el manteniment d’un «terminal fix», de la «xarxa interna», d’un «servidor» i de cinc ordinadors portàtils. No obstant, afegeix la Guàrdia Civil, les declaracions dels treballadors interrogats demostren que els conceptes facturats eren falsos. Una de les testimonis va assenyalar que els ordinadors de la Plataforma per treballar eren «antics» i que l’entitat no tenia contractat cap servei de manteniment dels equips informàtics. Un altre extreballador de la Plataforma va corroborar que els ordinadors de la seu de l’entitat eren «molt vells», que no s’invertien «grans recursos en material informàtic, ja que l’activitat pròpia no ho requeria».

Notícies relacionades

«D’això es desprèn que la factura emesa per Jaume Cabaní a la Plataforma era falsa», afirma la Guàrdia Civil, que creu que d’ells en tenia coneixement el president de l’entitat, Xavier Vinyals, també investigat en el ‘cas Voloh’. A més dels de la Plataforma pro Seleccions, Cabaní –que està registrat com a informàtic a Waterloo– suposadament va rebre fons procedents de diverses entitats que excedeixen els 120.000

La Guàrdia Civil també conclou, partint de converses telefòniques interceptades entre els exdirigents de CDC David Madí i Víctor Terradellas, que Cabaní era el «cervell» encarregat del projecte de criptomoneda amb què es volia «provocar un canvi en el model econòmic, transformant els recursos monetaris de què poguessin disposar en l’actualitat o en el futur» mitjançant l’adquisició de bitcoins amb diners públics desviats de corrupció.