Amenaça terrorista

Estat Islàmic ordena «cohesionar i dinamitzar» els seus presos a Espanya

  • La instrucció de Daesh coincideix amb el judici pels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils
  • Interior detecta missatges que criden a alliberar les germanes musulmanes de les presons espanyoles

video 3718912 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Els dirigents d’Estat Islàmic han donat ordres de «cohesionar» i «dinamitzar» els presos gihadistes a Espanya, segons expliquen fonts antiterroristes a EL PERIÓDICO. «Com va fer ETA al seu dia, Daesh està mirant de fixar l’estructura dels seus reclusos, volen mobilitzar aquesta massa de persones, que a Espanya ja són més nombrosos que els reus d’ETA i altres grups», afegeixen. A Espanya hi ha actualment 243 presos vigilats per la seva possible militància islamista radical, davant 197 etarres, segons les dades del Ministeri de l’Interior.

Des de l’inici del judici de l’Audiència Nacional, s’han «agreujat» també els missatges entre gihadistes en qui es fa menció expressa a la repressió dels musulmans a Espanya, especialment les dones. Interior ha detectat a diversos fòrums tancats de gihadistes diversos missatges al·ludint a les 11 dones empresonades al nostre país. Un d’aquests missatges, que diu «Per Al·là que no descansarem ni hi haurà assossec per al nostre esperit mentre hi hagi un sol musulmà a les presons dels infidels», va acompanyat de la imatge de la detenció per part de la Guàrdia Civil d’una noia d’origen marroquí a Gandia (València).

De fet, un dels islamistes detinguts aquest any, el cambrer de Barcelona Mohamed Amrani, havia rebut instruccions per contactar amb altres presos gihadistes. «Li ordenaven cometre un robatori o una agressió i deixar-se capturar. Ja a la presó, havia de dinamitzar altres musulmans radicals i fins i tot cometre atemptats a la presó», asseguren fonts antiterroristes. Amrani va ser finalment detingut per la Guàrdia Civil i és a la presó de Castelló 2, en règim d’aïllament. Estat Islàmic ja mobilitza els seus presos a França des del 2018, on van iniciar protestes a diverses presons, com la de Fleury-Merogis.

243 presos vigilats

243 presos vigilatsLa instrucció de Daesh es produeix coincidint amb el judici pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. Un expert en la lluita contra el terrorisme islamista explica que el judici que s’està celebrant a l’Audiència Nacional «augmenta la criticitat, el risc per al nostre país. És una cadena de perversió. Un judici així, que victimitza com són tractats els musulmans a Espanya, augmenta la possibilitat d’una acció nova per part d’ells».

Interior vigila l’activitat dels gihadistes a les presons espanyoles. Té dividits i controlats els radicals presos en tres grups. El primer el formen els empresonats per terrorisme (119 reclusos), després hi ha persones condemnades per altres delictes, com robatoris o violència de gènere, però que simpatitzen amb la ideologia gihadista (43 reclusos) i finalment, presos «vulnerables», aquells que per la seva situació personal, social... corren risc de ser captats pels gihadistes presos (72 presos més, segons fonts penitenciàries).

La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries manté dispersos els gihadistes en presons de tot el país «per evitar proselitismes, com va aconseguir ETA antigament», expliquen. La majoria d’ells estan en primer grau, el règim carcerari més dur. Hi ha un grup de funcionaris, anomenat de «Control i Seguiment» que vigila els islamistes i el seu comportament a la presó. Són tres o quatre funcionaris que vigilen a cada presó, especialment miren de «detectar captadors d’altres presos». Observen canvis de conductes i redacten informes per a la direcció de la presó. Després es decidirà si convé separar aquests grups que es van formant.

Tabac per captar

Fonts penitenciàries expliquen que generalment els imams, «que mai estan mancats de diners», busquen reclutar «pobrissons», com anomenen els presos de perfil baix, amb delictes lleus, com robatoris, que són «nous a la presó, necessiten recolzament i decideixen deixar-se portar pels captadors per sobreviure». En altres ocasions, afegeixen, els gihadistes aconsegueixen nous adeptes simplement donant un paquet de tabac o una Coca-cola a presos que no tenen res, ni tan sols per a vals de l’economat.

Notícies relacionades

El procés de captació sol ser clar. Un musulmà que no resa, vesteix malament i s’arregla poc a la presó, viu sol i gairebé a punt de la indigència, «apareix dies després amb una estoreta nova per resar, un aspecte impecable i paquets de tabac. Dies més tard, s’asseu a menjar a la taula del capitost o de l’imam», assenyala un funcionari de presons. Va ser el cas d’un pres espanyol condemnat per robatori a la presó d’Aranjuez. Un matí va començar a resar, poc després li van trobar un Alcorà a la seva cel·la, sortia al pati amb gel·laba. Va acabar en règim d’aïllament.

Presons intenta evitar aquests processos oferint tractaments de desradicalització als presos islamistes. Són voluntaris i uns 30 reclusos s’apunten a l’any a tot Espanya, però no consta que cap hagi abandonat la seva fe gihadista després d’acabar el curs, que dura gairebé un any.