LA MATANÇA DE BARCELONA

Un vídeo inèdit mostra els terroristes del 17-A fabricant explosius a Alcanar

«Això explotarà sobre els caps de les vostres dones i els vostres fills», proclamen els membres de la cèl·lula

Les imatges van ser gravades pel principal acusat, l'únic supervivent del xalet on preparaven els explosius

video 3718912 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Á.V.

Durant la primera jornada del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils, davant la negativa del principal acusat, Mohamed Houli Chemlal, a declarar, més enllà de mostrar-se penedit i ratificar les seves declaracions anteriors, la fiscal Ana Noé va demanar al tribunal que reproduís un vídeo que ell mateix va gravar als seus companys de la cèl·lula terrorista a la casa d’Alcanar.  En les imatges, trobades en una càmera que els terroristes van comprar a París, es veu alguns d’ells preparant explosius, tant en cartutxos com en cinturons, i en una habitació apareixen grans quantitats de la substància denominada ‘la mare de Satanàs’. L’únic participant en la gravació que encara viu és Houli Chemlal, a qui el jutge d’instrucció ja va mostrar aquestes imatges en la seva segona compareixença davant seu.

La càmera va ser trobada entre les ruïnes d’aquest xalet, després de l’explosió que va patir la nit del 16 d’agost del 2017, en la qual van morir l’imam de Ripoll (Girona) entorn del qual es va formar la cèl·lula gihadista, Abdelbaki es-Satty, i un altre terrorista, segons la fiscalia. En el vídeo se senten proclames del tipus: «Això va dirigit als enemics de Déu», «Aquí us esperem, Déu ens va prometre el paradís i a vosaltres l’infern» i «Això explotarà sobre els caps de les vostres dones i els vostres fills».

En el vídeo gravat per Houli Chemlal apareixen Mohamed HichamyYoussef Aalla i Younes Abouyaqooub, els dos primers abatuts pels Mossos després de l’atropellament de Cambrils, la matinada del 18 d’agost del 2017, i l’últim, autor de l’atemptat a la Rambla, a Subirats.

Se’ls veu en una habitació de la casa d’Alcanar en la qual Hichamy, Abouyaqooub i Aalla estan asseguts, junts, elaborant explosius i una armilla amb càrregues explosives. «¿Està gravant? que mirin, que mirin com hem fet (...) que mirin com patiran», diu uns d’ells. Després s’enfoca Aalla, que sosté una càrrega mentre es dirigeix a càmera per dir: «Això perquè sapigueu que el musulmà té la dignitat i la força amb el poder de Déu. Això per a vosaltres».

Notícies relacionades

Després Hichamy pren la paraula: «Al·là ens ha escollit entre milions d’homes per fer-vos plorar sang». A continuació torna a ser Aalla qui parla per assenyalar: «Al·là ens ha promès el paradís, i a vosaltres l’infern». Hichamy intervé de nou provocador: «Veniu, veniu. Us penedireu d’haver nascut». I després es pronuncia en català (la resta és en castellà o àrab): «Sobretot vosaltres, Mossos d’Esquadra».

Els tres somriuen mentre Houli Chemal grava i Abouyaqooub assenyala en àrab: «Amb l’ajuda de Déu, protegirem la nostra religió. Gràcies a Déu, el més alt». Després, l’acusat redirigeix la càmera cap a una altra estança de la casa d’Alcanar. Obre la porta per mostrar una gran quantitat d’una substància blanca, que es considera peròxid d’acetona (TATP), un dels explosius més potents. Mentre mostra el contingut de l’habitació, profereix: «Això ens obrirà les portes del bé i del paradís». Es refereix a l’explosiu conegut com a ‘mare de Satanàs’.