INVESTIGACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL

Els manuals per matar del cambrer gihadista de Barcelona

Mohamed Amrani, ara a la presó, va rebre un document de Daesh amb instruccions per injectar verins als aliments dels supermercats

zentauroepp53444810 para reportaje yihadista barcelona200517142041

zentauroepp53444810 para reportaje yihadista barcelona200517142041

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Havia jurat fidelitat a Daesh des de la seva ciutat, Barcelona, i li havien ordenat cometre atemptats. Mohamed Yassim Amrani, el cambrer detingut per la Guàrdia Civil el 8 de maig en un pis de Ciutat Vella i empresonat des d’aleshores, havia rebut a través de Telegram dos manuals assassins de Daesh, als quals ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El primer, titulat ‘Guerra de Verins. Com convertir-te en enverinador’, té 15 folis i és un tutorial per executar atemptats amb tota classe de productes tòxics. Des de la primera línia, els terroristes de Daesh l’encoratgen: «La teva mà mata. De la forma més senzilla». En el text li expliquen com aconseguir cianur en una botiga, li recomanen provar la seva capacitat assassina injectant-li a un conill i li expliquen que ja pot, després de col·locar-se «cotó i guants», cometre un atemptat. El manual que tenia el gihadista de Barcelona proposa col·locar aquest verí a la porta d’un cotxe o injectar-lo al conducte de l’aire condicionat.

El document de Daesh planteja una altra variant d’atacs amb verins en ciutats occidentals. «Només has d’anar al supermercat on compren», afirma. I l’anima a buscar un carro en el qual els ciutadans portin el seu menjar per «ruixar sobre fruites o verdures» el verí. Una altra opció que li suggereixen és directament injectar-lo sobre els aliments.

R+D+I del terror

«Els terroristes de Daesh generen els seus propis textos i els distribueixen. Tenen, diguem, el seu departament de R+D+I. Aquest manual de verins és bastant nou», expliquen fonts de la lluita antiterrorista, acostumades a veure tutorials gihadistes en els quals s’indica als ‘llops solitaris’ com atropellar persones, atacar-les amb ganivets o provocar incendis. «El que es busca és crear consciència del caos, generar pànic, terror. Imaginem l’efecte que podria tenir en aquestes etapes de confinament, epidèmia i por, un atac a productes alimentaris en supermercats», afegeixen les mateixes fonts.

El manual de verins de Daesh que la Guàrdia Civil va requisar a Mohamed Yassim Amrani incloïa altres mètodes per atacar amb verins, ja fossin plantes verinoses o dos pesticides molt fàcilment adquiribles al mercat. En aquest últim cas, el document explica com moldre aquests pesticides per després injectar-los en conductes d’aire condicionat de cotxes, oficines o domicilis particulars. «En un 50% (la víctima) morirà», escriuen.

El gihadista es gravava amb el seu telèfon mòbil recorrent la ciutat i el metro durant l’estat d’alarma, com en aquesta imatge / EL PERIÓDICO

Evitar un altre Alcanar

El segon manual que guardava el gihadista es titula ‘Curs de principiants per a la joventut mujahidí’. També el va rebre de dirigents de Daesh a través de Telegram. Són 26 folis en els quals s’explica amb detall com fabricar diferents tipus d’explosius a casa, des d’un còctel molotov fins a bombes de magnesi. Fonts antiterroristes expliquen a EL PERIÓDICO que aquest manual està molt ben estructurat. «N’havíem vist altres de fabricació d’explosius casolans, però aquest incorpora moltes precisions i mesures de seguretat perquè no passi el que els va passar als terroristes de Barcelona», que van morir mentre fabricaven TATP al xalet d’Alcanar (Tarragona) el 2017.

El problema principal de fabricar explosius a casa és la seguretat. El manual recuperat per la Guàrdia Civil és una espècie de guia amb explicacions concretes. «L’organització Daesh està veient el que passa, que l’explosiu de vegades els rebenta a les mans als seus seguidors, i vol evitar accidents. Amb un manual com aquest, la cèl·lula terrorista d’Alcanar ni qualsevol altra necessiten ja la presència d’un expert en explosius que vingui a ensenyar-los», afegeixen les fonts consultades.

Guardava un altre tutorial per fabricar explosius amb moltes indicacions de seguretat per no cometre els errors dels terroristes d’Alcanar

Mohamed Yassin Amrani, un ciutadà marroquí de 35 anys que és a la presó per presumptes delictes d’autoadoctrinament i enaltiment terrorista, va arribar a Catalunya fa 13 anys de forma irregular, però des del 2018 ho tenia tot en regla. Durant la seva estada a Barcelona, va passar per etapes molt complicades, gairebé d’indigència, i va arribar a dormir a la platja de la Barceloneta.

Notícies relacionades

Finalment, va aconseguir una feina com a cambrer en un local del passeig Marítim, però va ser acomiadat el març, amb la primera onada de l’epidèmia del coronavirus. En el confinament total i obligatori, Amrani sortia a fer passejos per Barcelona, durant els quals es gravava en vídeo amb proclames islàmiques. Ja estava sent vigilat per la Guàrdia Civil, que li seguia els passos des de feia tres anys i el va detenir a l’habitació que tenia llogada a una antiga companya de feina.

En els missatges que rebia de dirigents de Daesh l’animaven a cometre atemptats de tot tipus a la capital catalana, entre d’altres, aconseguir un dron, carregar-lo amb explosius i fer-ho esclatar al Camp Nou durant un partit Barcelona-Reial Madrid. Altres possibilitats era atacar els clients d’un supermercat amb un ganivet o un policia.