Poder Judicial

Un CGPJ aliè a la polèmica política aprova les convocatòries de nous nomenaments

lesmescgpj

lesmescgpj

2
Es llegeix en minuts

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que va complir dos anys en funcions el 4 de desembre passat, continua complint amb les seves atribucions legals aliè a la polèmica política sobre la intenció del PSOE i Podem de tirar endavant una reforma per evitar que puguin fer nomenaments a la cúpula judicial una vegada conclogui el seu mandat.

Així, en l’ordre del dia de la Comissió Permanent que se celebrarà aquest dijous apareix l’aprovació, a proposta del Servei de Personal Judicial, de diverses bases de convocatòria de places que queden vacants al Suprem per jubilació de magistrats en quatre Sales del Tribunal Suprem (Civil, Contenciós Administratiu, Social i Militar), així com les relatives a altres vacants en els tribunals superiors del País Basc i Extremadura i en diverses audiències provincials.

Un altre punt de l’ordre del dia, consultat per Europa Press, es refereix a l’aprovació d’un pla de presentació telemàtica de les sol·licituds per a la participació en els concursos de provisió de places de nomenament discrecional als òrgans judicials, excepte la cobertura de places del Tribunal Suprem reservades a juristes de reconeguda competència, que es convoquin a partir del 2021.

S’hi unirà, la possibilitat que l’òrgan de govern dels jutges reprengui els nomenaments que van quedar ajornats de nou després de l’últim conat de renovació d’aquesta institució, que finalment sembla haver quedat paralitzada per la falta d’acord entre el PSOE i el PP fins almenys la celebració de les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer.

La inclusió o no d’aquests nomenaments en l’últim Ple de l’any, que se celebra el pròxim 17 de setembre, dependrà que s’arribi a un ampli consens entre els sectors conservador i progressista per designar els nous magistrats respecte de 17 places que estan preparades per ser cobertes en diversos òrgans, entre civils i togat militars, una a la Sala Social del Suprem.

Després de conèixer els plans del Govern de coalició, la majoria de vocals del Consell General del Poder Judicial es mostren crítics i «molestos» amb la proposta de llei de reforma del PSOE i Podem dirigida a evitar que aquest òrgan no pugui fer nomenaments clau fins que no sigui renovat.

Notícies relacionades

Les crítiques principals tenen a veure amb la forma utilitzada pels grups sustentats pel Govern en funcions per plantejar la seva proposta, la de la proposició de llei, que suposa una fórmula de tramitació legislativa ‘express’ que «furta» al mateix CGPJ i a la resta d’òrgans consultius la possibilitat d’informar sobre les intencions de la reforma.

Aquest dimecres, els grups parlamentaris que sustenten el Govern de coalició han anunciat que tenen previst aprovar aquesta reforma el pròxim mes de gener.