Felip VI canvia el cap militar de la Casa del Rei després de passar a la reserva

Emilio Gracia Cirugeda substitueix Juan Ruiz Casas, que ja ha complert el límit de permanència que marca la llei

Felip VI canvia el cap militar de la Casa del Rei després de passar a la reserva
3
Es llegeix en minuts

L’actual cap del Comandament Aeri General de l’Exèrcit de Terra, el generalEmilio Gracia Cirugeda, serà el nou cap del Quart Militar de la Casa del Reien substitució de l’almirallJuan Ruiz Casas, que passa a la reserva per complir el límit de permanència que marca la llei per a comandaments d’alta graduació. Gracia Cirugeda, de 61 anys i natural de Saragossa, va ser ajudant de camp quan Felip VIera príncep i atresora una àmplia trajectòria en l’Exèrcit de l’Aire.

El canvi delnúmero tres de la Casa del Reies farà efectiu el 10 de desembre, quan el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publiqui el decret de cessament de Ruiz Casas i el nomenament del seu substitut, han informat a Efe fonts militars.

Felip VI manté la regla no escrita de rotar el seu responsable militar entre els tres exèrcits, després que els dos últims hagin sigut de l’Armada i de Terra. La Constitució reserva al Monarca la competència de nomenar «lliurement» els membres civils i castrenses del seu equip.

La substitució coincideix en el temps amb lacontrovèrsia generada per la carta enviada al Reiper 73 alts caps retirats de l’Exèrcit de Terra en què asseguren que la «cohesió nacional» està en greu risc amb l’actual Govern «socialcomunista, avalat per filoetarres i independentistes». S’hi ha afegit un xat d’un grup de militars que ja no eren a l’Exèrcit en què parlaven de «pronunciaments» i d’«afusellar 26 milions d’espanyols», que el Ministeri deDefensa ha posat en mans de la fiscaliaper si podria ser constitutiu d’algun delicte.

Substitució fixada per llei

Des de la Casa Reial remarquen que el canvi del cap del Quart Militar no té cap relació amb aquesta polèmica i obeeix únicament que ha de passar a la reserva al complir el període màxim de deu anys que la legislació fixa per a qui té rang d’oficial general.

En el cas de Ruiz Casas, de 62 anys, va ascendir a contraalmirall el 10 de desembre del 2010 a proposta de la llavors ministra de Defensa Carme Chacón. Promogut a almirall fa tres anys, va assumir la direcció del Quart Militar el 23 de juliol del 2014, tot just un mes després de la proclamació de Felip VI, en substitució del general de Terra Antonio de la Corte, que també va passar a la reserva després d’exercir quatre anys el càrrec.

El Quart Militar és una de les tres potes sobre les quals s’assenta l’estructura de la Casa del Rei, juntament amb la Direcció i la Secretaria General, i que conformen el personal d’alta direcció de la institució. La seva principal missió és preparar les activitats militars dels membres de la família reial i servir d’enllaç amb el Ministeri de Defensa. D’ell depèn la Guàrdia Reial, la unitat que dona escorta al Rei i la família reial, així com als caps d’Estat estrangers quan visiten Espanya. També té el seu càrrec a l’equip d’ajudants de camp, integrat per nou militars dels tres exèrcits i la Guàrdia Civil que assisteix de forma permanent el Monarca i també la Reina en les seves activitats oficials.

Els canvis del regnat

El del cap del Quart Militar no és el primer canvi que Felip VI afronta en el seu nucli dur des que va començar el seu regnat. Al marge del nomenament de Ruiz Casas poc després d’accedir al tron, el març de 2015 va designar Beatriz Rodríguez Alcobendas com a interventora per dirigir la supervisió dels comptes de la casa reial després de la jubilació d’Óscar Moreno Gil. Rodríguez Alcobendas és l’única dona que forma part dels onze alts càrrecs de la Casa del Rei que encapçala Jaime Alfonsín.

Notícies relacionades

El desembre del 2017 va promoure el coronel de la Guàrdia Civil Miguel Herráiz com a cap del Servei de Seguretat després de la mort de José María Corona. Herráiz ja formava part de l’equip de seguretat del palau de la Zarzuela.

Tot i que sense pertànyer a l’equip directiu, també es va rellevar el responsable dels serveis mèdics de la Casa del Rei, Miguel Fernández Tapia-Ruano, a l’ascendir a general de brigada del cos militar de Sanitat el juny del 2018. Felip VI va optar igualment per la continuïtat a l’assignar l’encàrrec a Juan Manuel Martínez Pérez, que formava part del planter mèdic del palau de la Zarzuela des de feia uns quants anys.

Temes:

Felip VI