Nou manifest

Més de 270 exmilitars adverteixen del «deteriorament de la democràcia» i carreguen contra el Govern

Acusen l’Executiu de permetre «humiliacions», «aldarulls independentistes», indults i «favors a terroristes»

Més de 270 exmilitars adverteixen del «deteriorament de la democràcia» i carreguen contra el Govern
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 271militars retiratshan firmat unmanifesten què s’adverteix d’un «deteriorament de lademocràcia», «la imposició d’un pensament únic» i s’afirma que la «unitat d’Espanyaestà en perill». El document, a què ha tingut accés l’agència Efe, està encapçalat pel tinent generalEmilio Pérez Alamán, l’almirallJosé María Treviño i el tinent generalJuan Antonio Álvarez Jiménez, i ha sigut subscrit per generals, oficials, legionaris i soldats.

Els que subscriuen es desmarquen d’altres iniciatives semblants: «Els signants d’aquesta declaració volen manifestar la seva completa desvinculació i disgust amb tot el que s’ha expressat en unxat privat–difós en diversos mitjans– aliè al nostre sentiment i essència de soldats». El xat a què al·ludeixen és el d’un grup de militars retirats en què parlaven de «pronunciaments» i d’«afusellar 26 milions d’espanyols», cosa queel Ministeri de Defensa ha posat en mans de la fiscaliaper si pogués ser constitutiu d’algun delicte

No obstant, els signants d’aquest nou manifest diuen compartir «les mateixes inquietuds» que els seus companys de la XIX Promoció de l’Exèrcit de l’Aire i de la XXIII de l’Acadèmia General Militar de l’Exèrcit de Terra, exposades en senglescartesal president del Parlament Europeu i el rei d’Espanya». La ministraMargarita Robles ha retret a aquests militars retirats la seva carta al Monarca.

Notícies relacionades

Els 271 militars, que reiteren la seva lleialtat al Rei com a comandant suprem de les Forces Armades, acusen elGovern de Pedro Sánchezd’acceptar «els menyspreus a Espanya, leshumiliacionsals seus símbols, el menyspreu al Rei i els atacs a la seva efígie». I afegeixen: «A més de permetre violentsaldarulls independentistesi colpistes amb petició d’indulta condemnats per sedició, així com concedir favors aterroristesamb el consegüent menyspreu a les seves víctimes», vorejar «la legislació vigent», buscar «la submissió al poder executiu del poder judicial, inclosa la Fiscalia General de l’Estat», i mirar d’«imposar un pensament únic» amb lleis com la de lamemòria democràtica.

Afegeixen que «com a militars, que continuem sent tot i la situació de retirats, mantenim actiu el jurament que vam fer al seu dia de garantir la sobirania i independència d’Espanya i defensar la seva integritat territorial i l’ordre constitucional, entregant la vida si calgués». «Si bé per edat no podem exercir la nostra vocació de soldats en unitats, sí que hem recuperat els drets fonamentals a què vam renunciar voluntàriament a l’abraçar la carrera de les armes. Entre aquests la llibertat d’opinió i expressió que ens permet firmar aquesta declaració, que adverteix dels riscos a què estan sotmetent la nostra pàtria els responsables de dirigir el futur d’Espanya», argumenta el manifest.