Reaccions

L’independentisme veu «venjança» en la decisió del Suprem de revocar el tercer grau

Els presos qualifiquen la resolució de «càstig polític» i acusen l’Estat de «retorçar la llei»

presos-out

presos-out

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Venjança», «càstig», «injustícia». Són algunes de les paraules que ha utilitzat l’independentisme per valorar la decisió del Tribunal Suprem de revocar el tercer grau dels presos del procés.Un dels principals afectats, el líder d’ERCOriol Junqueras, ha acusat el Suprem de dictar «venjança de nou». En la mateixa línia,Jordi Sànchez i Jordi Turullhan assegurat que es tracta d’una «venjança de l’Estat». «L’escarment, la venjança d’Estat i l’aplicació del dret penitenciari de l’enemic no deixa cap marge per a les sorpreses», ha manifestat Turull en un missatge en el seu compte de Twitter, en el qual ha afegit les etiquetes ‘Persistim’ i ‘No surrender’.

La decisió del Suprem tampoc ha suposat una sorpresa a Sànchez, que creu que la tenacitat de l’Estat i del TS per intentar «ofegar» els presos de l’1-O és constant i previsible. «Retorcen la llei, canvien jurisprudència, destrossen garanties penals i drets. Espanya s’ho val. I aquí, mentrestant, encara busquem el fil perdut que ens va fer ser tan forts l’1-O», ha apuntat.

L’exconsellerJosep Rull ha qualificat la decisió del Suprem de «càstig polític». «Ho vam dir des del primer dia: al TS no el preocupa ni la justícia ni els drets civils, només l'escarment. La revocació del tercer grau és un càstig polític, per la nostra ideologia. Cada dia que passa, l’Estat de dret s’esmicola una mica més», ha escrit en un tuit.

L’expresidenta del ParlamentCarme Forcadell ha lamentat haver hagut d’assabentar-se del seu ingrés a presó pels mitjans de comunicació.

El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ha afirmat que la resolució del Suprem és «un insult a tots els demòcrates». «Són castigats per una justícia corcada, vella i caduca pel simple fet de defensar les seves idees. L’amnistia per a tots els represaliats és urgent», ha dit.

Des de Brussel·les, i també via Twitter, l’expresidentCarles Puigdemontha considerat que la decisió del Tribunal Suprem (TS) de revocar el tercer grau i l’article 100.2 als presos de l’1-O és per «venjança i escarment». «Res nou en aquest full de ruta de l’unionisme. Molta força i molts ànims a tots, especialment a la presidenta Carme Forcadell i a la consellera Dolors Bassa», ha tuitejat.

Notícies relacionades

Per la seva banda,Amnistia Internacionalconsidera que la resolució del Suprem «perpetua una situació d’injustícia contra tots dos [Cuixart i Sànchez]». En un comunicat, el director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, ha assenyalat que l’organització «lamenta la negativa del Tribunal Suprem a la concessió del tercer grau per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i d’aquesta manera es perpetua una situació d’injustícia contra tots dos, ja que han de ser posats en llibertat immediatament».

«L’organització reitera que els Jordis no haurien d’haver entrat mai a la presó, i que la condemna contra ells del Tribunal Suprem el novembre del 2019 per un delicte de sedició, constitueix una restricció indeguda dels seus drets a la llibertat de reunió pacífica i d’expressió, contrària als drets humans», segons Beltrán.