més de 180 escons

El PDECat recolzarà els Pressupostos després de pactar fons per a Rodalies

Més País també confirma el seu recolzament i els comptes públics superaran amb escreix la majoria absoluta

zentauroepp46386802 graf3413  barcelona  30 12 2018   el secretario de organizac181230143742

zentauroepp46386802 graf3413 barcelona 30 12 2018 el secretario de organizac181230143742 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari d’Organització del PDECat, Ferran Bel, ha assegurat aquest dilluns que han arribat a un acord amb el Govern sobre els pressupostos generals de l’Estat (PGE) que, a falta que ho avali l’executiva del partit, els portaria a recolzar-los. El pacte, segons els postconvergents, es concreta en el traspàs a la Generalitat de fons per a Rodalies, fins a 240 milions d’euros, així com «salvar» la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) mitjançant una fórmula jurídica per assegurar la contractació dels seus 5.000 professors. El finançament de Rodalies depenia del Ministeri d’Hisenda i passaria ara en mans de la Generalitat.

«En les circumstàncies en què hem negociat, és un molt bon acord. Ho haurà de valorar l’executiva aquest matí. Hem negociat uns PGE que ja estaven aprovats, però crec que aportarem millores substancials per a Catalunya», ha defensat Bel en una entrevista a SER Catalunya.

Quatre diputats

Si l’executiva avala aquest acord, els quatre diputats del PDECat en el Congrés votarien a favor dels comptes, i s’afegirien així a la majoria que permetrà l’aprovació dels PGE. Segons Bel, si no votessin a favor no podrien incorporar-se les «millores» que preveu el seu acord amb el Govern i, al seu judici, avalarien que els Pressupostos del PP del 2018, que segueixen vigents, són millors que els que han negociat ara.

També s’ha mostrat en contra de l’harmonització fiscal pactada entre ERC i el Govern: «Hem de millorar el finançament de la Generalitat, no renunciar a una part de l’autonomia i autogovern que tenim». «Sempre hem demanat més capacitat fiscal, però intentar harmonitzar a l’alça alguns d’aquests conceptes no és el més encertat i no reforçarà l’autogovern de país», ha advertit. A més de considerar una incongruència que ERC ho defensi, ha afegit que aquest plantejament l’havia sentit més a les files de Podem que en les dels republicans.

Sobre si l’elecció de Laura Borràs com a presidenciable de JxCat avala la decisió de la ruptura entre els dos partits, Bel assegura que més que avalar la posició de la seva formació «deslegitima la posició d’alguns que van marxar del PDECat». Al preguntar-l’hi si es refereix al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va perdre en les primàries contra Borràs, Bel ha apuntat que és una valoració que ha de fer JxCat i la ciutadania.

Més País també confirma 

Més País-Equo ha avançat aquest dilluns que la seva formació votarà a favor de l’aprovació del projecte de pressupostos generals de l’Estat del 2021, que encaren aquesta setmana la seva recta final en el Congrés abans de la remissió al Senat, malgrat el «pas enrere» per no apujar finalment la fiscalitat al dièsel.

Notícies relacionades

Així ho ha manifestat el seu portaveu en el Congrés, Íñigo Errejón, que ha expressat el seu desig que aquests Pressupostos no siguin «punt d’arribada, sinó punt de partida», i que per això estaran «vigilants», perquè s’executin i «vagin més enllà», per reorientar el sistema productiu cap a la transició ecològica.

Amb el sí del PDECat i de Més País, els comptes públics rebran suport de sobres al Congrés, ja que arribarien a 186 vots a favor, molt per sobre dels 176 necessaris per a la majoria absoluta. A més, fonts socialistes asseguren que Terol Existeix i el PCR també votaran sí, tot i que aquest extrem encara no ha sigut confirmat.