DIFÍCIL NEGOCIACIÓ

Els noms que manegen el PSOE i el PP per renovar el CGPJ

Els partits es van intercanviar els seus candidats a falta d'ultimar l'acord

togasjueces

togasjueces

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els equips negociadors del PSOE i del PP saben des de fa temps els candidats que cada un d’ells volen que estiguin en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per renovar l’actual, el mandat del qual complirà en funcions dos anys divendres vinent. Llevat d’un miracle d’última hora en forma d’acord, llavors ascendirà al primer lloc dels òrgans de govern que més temps han estat caducats.

Entre els noms posats a sobre de la taula per formar part del pròxim òrgan de govern dels jutges hi ha, segons fonts coneixedores de les negociacions consultades per EL PERIÓDICO, el magistrat José María Fernández Seijo o les fiscals Pilar Fernández (parella del fiscal en cap de la Secretaria Tècnica, Álvaro García) i Inmaculada Montalbán, pel PSOE; i els jutges Alejandro Abascal (reforç del jutjat de Manuel García-Castellón a l’Audiència Nacional) i Gema Espinosa (exdirectora de l’Escola Judicial i dona del magistrat del Suprem Pablo Llarena, que va instruir el procés), pel PP.

Montalbán va ser vocal del Consell que fins ara tenia el rècord de la no-renovació, però com que aquest no va ser l’immediatament anterior, no és problema perquè torni a estar en l’òrgan de govern dels jutges. També van formar part d’aquell CGPJ els que capitanegen avui els equips negociadors del PSOE i el PP, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el conseller madrileny de Justícia, Enrique López.

La presidència

La llei fixa que han de ser els 20 vocals els que, en la seva primera reunió, elegeixin el seu president, però aquest extrem s’acaba abordant i acordant en la mateixa negociació, com es va comprovar amb el president de la Sala Segona, Manuel Marchena, i la seva candidatura frustrada per la indiscreció del llavors portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó. Si finalment l’acord entre socialistes i populars es manté en 10 vocals cada un, el partit en el Govern es reservaria l’elecció del president.

Les quinieles donen la presidència a Pilar Teso, que compleix els requisits de dona i magistrada del Suprem

El PSOE s’ha mostrat partidari des del primer minut que sigui una dona magistrada del Tribunal Suprem, cosa que fa que Pilar Teso aparegui en totes les quinieles, per diverses raons, entre les quals que ja va ser proposada per diversos vocals en la votació amb la qual Carlos Lesmes es va convertir en el president del Tribunal Suprem i del CGPJ.

Teso, de perfil molt professional, és progressista, però se la considera moderada, cosa que permetria que fos acceptada pel PP, a diferència, segons les fonts consultades, d’Ana Ferrer, magistrada de la Sala Penal i una de les integrants del tribunal que va jutjar el procés.

Qüestió de perfils

També s’ha parlat per presidir el CGPJ del magistrat del Contenciós del Suprem Pablo Lucas, ponent de la sentència que va avalar l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos, i de l’actual president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, o de la seva vicepresidenta, Encarnación Roca, les dues pendents, al seu torn, de la renovació del tribunal de garanties.

Notícies relacionades

El perfil dels magistrats del TC és conservador, fet que obligaria en cas de la seva elecció al fet que el repartiment de vocals entre els partits no fos 10 a 10, per no repetir l’error comès per l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero a l’aixecar Carlos Dívar a la presidència del Consell.

També s’ha parlat del nom de l’expresidenta del Constitucional María Emilia Casas, però la seva experiència en l’alt tribunal durant la redacció de la sentència de l’Estatut va ser tan complicada que es dubta que estigui disposada a acceptar aquesta nova responsabilitat.