COMICIS EN PANDÈMIA

El Govern obre la porta a celebrar les eleccions en dos dies

Budó no descarta allargar les votacions si hi ha consens entre els partits

Exteriors descartava la mesura pel cost de personal i instal·lacions

zentauroepp54635035 grafcat847  barcelona  espa a   25 08 2020   el presidente d200826170924

zentauroepp54635035 grafcat847 barcelona espa a 25 08 2020 el presidente d200826170924 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, no ha descartat aquest dijous que les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer ampliïn els horaris de votació o, fins i tot, se celebrin en dos dies consecutius, sempre que hi hagi prou consens entre els partits per modificar la llei electoral. En principi, la Conselleria d’Exteriors, responsable dels processos electorals, descartava la mesura, plantejada també pel síndic de greuges, pel cost de personal i instal·lacions que suposava.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Budó ha explicat que «en els pròxims dies» el Govern validarà els protocols per celebrar les eleccions amb garanties sanitàries i democràtiques i els traslladarà a la taula de partits amb representació al Parlament perquè donin la seva opinió. La portaveu ha assegurat que la possibilitat d’allargar l’horari de votació o, fins i tot, habilitar un segon dia de votació és una opció que «no està descartada».

Canvi legal puntual

Notícies relacionades

«Si veiem que algun dels mecanismes no queda prou garantit o que s’han de reforçar les eleccions allargant la seva durada un dia més, i per a això es necessita una modificació puntual de la llei electoral, nosaltres estem disposats si hi ha acord entre les formacions polítiques», ha plantejat.

No obstant, Exteriors desdenyava la celebració dels comicis en dues jornades consecutives, malgrat que és una de les recomanacions del Síndic de Greuges perquè suposava un problema logístic. En concret, requeriria un increment extra de 15 milions d’euros –el pressupost actual és de 32 milions d’euros en total comptant les subvencions, vuit més que els comicis prepandèmics– i que, al seu torn, no evitaria que hi pogués haver una alta afluència d’electors en franges horàries concretes.