CAMÍ DE LES URNES
L'enrevessada logística per garantir el vot a les eleccions catalanes
El dispositiu dissenyat per la Generalitat prioritza el vot per correu exprés per garantir el dret a vot
El Síndic de Greuges proposa que la votació se celebri en dues jornades consecutives, el 13 i el 14 de febrer
zentauroepp54087228 votaci n de las elecciones auton micas de galicia en burela200712112626 /
Les eleccions del 14 de febrer se celebraran sota l’estat d’alarma i, previsiblement, amb restriccions a la lliure circulació. El principal temor del Govern és que l’afectació de la pandèmia deixi algun català sense poder exercir el seu dret a vot, com va passar al País Basc i a Galícia, però el dispositiu sobre el qual treballa la Generalitat descarta per ara suspendre la contesa electoral i se centra en mecanismes perquè la votació tiri endavant.
La Generalitat descarta la celebració dels comicis en dues jornades consecutives, malgrat que és una de les recomanacions del Síndic de Greuges, que presentarà el seu informe dilluns. Els arguments per desdenyar-ho són que suposa un problema logístic, cosa que suposaria un increment extra de 15 milions d’euros –el pressupost actual és de 32 milions d’euros en total comptant les subvencions, vuit més que els contextos prepandèmics– i que, al seu torn, no evitaria que hi pogués haver una alta afluència d’electors en franges horàries concretes.
A més, per celebrar una doble jornada electoral es requereix una llei electoral catalana parcial, ja que Catalunya no té una legislació pròpia, i el Govern opina que a un mes vista de la dissolució del Parlament seria «inviable» aprovar-la. No obstant, el Síndic creu que es pot tramitar per la via ràpida, d’urgència, si hi ha voluntat dels partits, ja que l’Executiu, estant en funcions, no pot presentar un projecte de llei al Parlament. La finalitat d’aquesta seria crear una junta electoral provisional, amb independència de la competència de la Junta Electoral Central, per prendre les mesures relatives als comicis.
Vot per correu exprés
L’objectiu del Govern és prioritzar l’exercici del vot per correu amb un sistema exprés: una petició per via telemàtica perquè quan el carter acudeixi a entregar el material, pugui emportar-se el sobre amb el vot. A més, proposa que el termini per sol·licitar-ho s’allargui fins al dia abans dels comicis, una petició que comparteix el Síndic, i fins i tot fins al 14-F en casos de positius o confinaments inesperats. El Govern contempla també que puguin sol·licitar la suspensió del confinament durant 30 minuts per anar a votar, amb un certificat d’autoresponsabilitat.
Pel que fa al vot presencial, es recomana portar el sobre preparat de casa i s’estudia la recomanació de vot per franges horàries, tot i que aquest extrem encara no ha sigut aprovat. Si bé la Generalitat va proposar que hi hagués una cua per al vot dels positius de Covid-19, el Síndic ho desdenya perquè valora que pot resultar discriminatori i fins i tot desincentivar el vot.
El Síndic afirma que és necessari un «acord de país» entre el Govern i els partits per decidir abans del 15 de gener si han de ser posposades seguint «criteris objectius, sanitaris i constitucionals» amb l’assessorament d’un grup d’experts. El decret de convocatòria electoral és competència governamental, però un ajornament hauria de ser acordat per un ampli consens, coincideix l’Executiu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE
- El cas Begoña Gómez
- Macron busca trencar la unió d’esquerres per formar govern
- El Rei alerta Roma de passats que no han de tornar "ni com a caricatura"